Vom analiza astazi cazul unei societati care fuzioneaza prin absorbtie cu o alta societate. Societatea absorbita are inregistrat profit contabil in contul 117 - rezultat reportat, iar la fuziune se inchide de asemenea cu profit in contul 121 - rezultat an curent.
Vom stabili astfel daca societatea absorbanta preia aceste sume tot ca rezultat reportat (117) sau daca vor fi cuprinse in prima de fuziune (1042). De asemenea, vom stabili daca prima de fuziune poate fi repartizata ca dividende asociatilor.
Solutia consultantului:
Baza legala care reglementeaza operatiunile de fuziune este in principal prevazuta de Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare, care stabileste ca fuziunea reprezinta operatiunea prin care una sau mai multe societati isi unesc patrimoniul intr-o societate nou-constituita (fuziune prin contopire) sau prin care patrimoniul uneia sau mai multor societati este preluat de catre o alta societate (fuziune prin absorbtie), in schimbul emiterii catre asociatii societatilor preluate de parti sociale la societatea nou-constituita/absorbanta si, eventual, a unei plati in numerar de maximum 10% din valoarea nominala a partilor sociale astfel repartizate. Fuziunea este urmata de catre dizolvarea fara lichidare a societatilor care isi inceteaza existenta.
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Prima de fuziune este o forma de crestere a capitalului social realizata cu ocazia unei fuziuni, ceea ce presupune emisiunea de noi actiuni sau parti sociale. Indiferent de forma in care se realizeaza fuziunea, prima de fuziune se calculeaza ca diferenta intre valoarea bunurilor primite prin fuziune si suma cu care a crescut capitalul social al societatii absorbante.
Nu exista obligatia de a calcula prima de fuziune.
Calculul primei de fuziune se face:
- ca diferenta intre valoarea contabila a partilor sociale la societatea absorbita si valoarea nominala a titlurilor nou emise de catre societatea absorbanta,
sau
- ca diferenta intre valoarea contabila a partilor sociale la societatea absorbita, valoarea nominala a titlurilor nou emise de catre societatea absorbanta si valoarea rezervelor existente la societatea absorbita (rezerve legale, facilitati fiscale etc.):
Prima de fuziune:
- poate fi incorporata in capitalul social:
104 = 1012
"Prime de capital" "Capital subscris varsat"
- poate fi transferata la rezerve
104 = 106
"Prime de capital" "Rezerve"
- poate fi utilizata pentru acoperirea pierderilor contabile din exercitiile precedente:
104 = 117
"Prime de capital" "Rezultatul reportat"
La momentul constituirii, dar si pe parcursul functionarii societatii prima de fuziune nu reprezinta un element similar veniturilor, fapt pentru care nu se ia in calcul la determinarea profitului impozabil.
La momentul lichidarii societatii prima de fuziune inregistrata in creditul contului 104 "Prime de capital" se transfera la rezerve, in contul 1068 "Alte rezerve" prin formula contabila:
104 = 1068
"Prime de capital" "Alte rezerve"
Conform prevederilor Codului fiscal, art. 20, lit. b) la lichidarea societatii, suma respectiva se impoziteaza.
Preluarea conturilor reprezentand profitul realizat in exercitiile anterioare sau cel din fuziune se face conform proiectului de fuziune. Profitul nu se trece in prime de fuziune.
Primele de fuziune, calculate asa cum a fost prezentat mai sus, se metin ca atare in capitalurile proprii ale societatii absorbante si sunt impozitate atunci cand sunt distribuite asociatilor sub orice forma.