O companie detine un echipament pentru care se doreste prelungirea duratei de amortizare, ca urmare a unor reparatii semnificative care au condus la cresterea valorii acestuia.
Specialistul nostru ne va spune daca este posibila modificarea duratei de amortizare doar pentru acest echipament. Care este procedura necesara si ce documente trebuie intocmite?
Raspuns: Cheltuielile cu reparatiile la imobilizarile corporale care se fac pentru restabilirea starii initiale a acestora sunt tratate drept cheltuieli de reparatii care se inregistreaza in contabilitate prin contul 611-Cheltuieli cu reparatiile. Insa din datele furnizate de dvs. rezulta ca valoarea echipamentului a crescut foarte mult in urma unor reparatii, ceea ce inseamna ca aceste reparatii le-ati tratat ca investitii care majoreaza valoarea echiamentului si le-ati contabilizat prin cresterea valorii echipamentului in contul 2xx. Probabil ca in manualul de proceduri contabile ale societatii au fost stabilit criterii de departajare intre cheltuielile curente, reparatii si modernizari in baza carora ati inclus valoarea reparatiilor in valoarea echipamentului.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
1.
Da, este posibila marirea duratei de amortizare doar pentru un singur echipament. In acest sens avem ca prevedere legala punctul 238, alin 5 si 6 din OMFP 1802/2014 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale:
-238. (5) O modificare semnificativa a conditiilor de utilizare, cum ar fi numarul de schimburi in care este utilizat activul, precum si in cazul efectuarii unor investitii sau reparatii, altele decat cele determinate de intretinerile curente, sau invechirea unei imobilizari corporale poate justifica revizuirea duratei de amortizare . (6) In cazurile mentionate la alin. (5), inclusiv in situatia prevazuta la pct. 100, durata de amortizare stabilita initial se poate modifica, aceasta reestimare conducand la o noua cheltuiala cu amortizarea pe perioada ramasa de utilizare. 100. - Daca o imobilizare corporala complet amortizata mai poate fi folosita, entitatea poate proceda la reevaluarea acesteia. Cu ocazia reevaluarii imobilizarii corporale, acesteia i se stabilesc o noua valoare si o noua durata de utilizare economica, corespunzatoare perioadei estimate a se folosi in continuare.-
In acest sens va trebui sa fie emisa o decizie a conducerii societatii prin care se decide marirea duratei de amortizare a echipamentului rezultata in urma unei propuneri a unei comisii tehnice de specialitate.
2.
Conform prevederilor OMFP 1802/2014, societatea poate proceda la cresterea duratei de amortizare a echipamentului, caz in care o putem defini ca amortizare contabila:
- OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate 238. (5) O modificare semnificativa a conditiilor de utilizare, cum ar fi numarul de schimburi in care este utilizat activul, precum si in cazul efectuarii unor investitii sau reparatii, altele decat cele determinate de intretinerile curente, sau invechirea unei imobilizari corporale poate justifica revizuirea duratei de amortizare . (6) In cazurile mentionate la alin. (5), inclusiv in situatia prevazuta la pct. 100, durata de amortizare stabilita initial se poate modifica, aceasta reestimare conducand la o noua cheltuiala cu amortizarea pe perioada ramasa de utilizare. 100. - Daca o imobilizare corporala complet amortizata mai poate fi folosita, entitatea poate proceda la reevaluarea acesteia. Cu ocazia reevaluarii imobilizarii corporale, acesteia i se stabilesc o noua valoare si o noua durata de utilizare economica, corespunzatoare perioadei estimate a se folosi in continuare.
Pentru stabilirea tratamentului fiscal al amortizarii in speta prezentata trebuie sa aveti in vedere prevederile alin 2 (d) si 12 ( d) de la art. 28, prevederi care se regasesc si la art. 4 (d) si art. 6 din Legea 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale si normele de aplicare ale acesteia cfm HG 749/1994, precum si in HG 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe:
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
- CF ART. 28 - Amortizarea fiscala (3) Sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe amortizabile: d) investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix; (12) Amortizarea fiscala se calculeaza dupa cum urmeaza: d) pentru investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, amortizarea fiscala se calculeaza pe baza valorii ramase majorate cu investitiile efectuate, a metodei de amortizare utilizata pentru mijlocul fix imbunatatit, pe durata normala de utilizare ramasa. In cazul in care investitiile se efectueaza la mijloace fixe amortizabile pentru care durata normala de utilizare este expirata, amortizarea fiscala se determina pe baza metodei de amortizare corespunzatoare mijlocului fix imbunatatit, pe durata normala de utilizare stabilita de catre o comisie tehnica interna sau un expert tehnic independent;
Legea 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale Articolul 4 Sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe supuse amortizarii: d) investitiile efectuate la mijloacele fixe, in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali, prin majorarea valorii de intrare a mijlocului fix. Articolul 6Nu sunt considerate mijloace fixe:a) motoarele, aparatele si alte subansambluri ale mijloacelor fixe, procurate in scopul inlocuirii componentelor uzate cu ocazia reparatiilor de orice fel, care nu modifica parametrii tehnici initiali ai mijlocului fix;
OMFP 746/1994 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale Potrivit pct. 7 lit d) din Normele metodologice de aplicare a Legii 15/1994, sunt asimilate mijloacelor fixe si se supun amortizarii investitiile efectuate la mijloacele fixe pentru imbunatatirea parametrilor tehnici initiali, in scopul modernizarii, si care majoreaza valoarea de intrarea a acestora.
Cheltuielile efectuate la mijloacele fixe in scopul modernizarii acestora trebuie sa aiba urmatoarele efecte:
- sa imbunatateasca efectiv performantele mijloacelor fixe fata de parametrii functionali stabiliti initial;
- sa asigure obtinerea de venituri suplimentare fata de cele realizate cu mijloacele fixe initiale.
HG 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe III. Alte precizari 2. Investitiile efectuate la mijloacele fixe sub forma cheltuielilor ulterioare trebuie sa aiba ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai acestora si sa conduca la obtinerea de beneficii economice viitoare.Obtinerea de beneficii se poate realiza fie direct prin cresterea veniturilor, fie indirect prin reducerea cheltuielilor de intretinere si functionare.
Amortizarea acestor investitii se face fie pe durata normala de utilizare ramasa, fie prin majorarea duratei normale de utilizare cu pana la 10% sau in cazul institutiilor publice pana la 20%. Daca cheltuielile ulterioare se fac dupa expirarea duratei normale, se va stabili o noua durata normala de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent. Cheltuielile care se fac la mijloacele fixe ce au ca scop restabilirea starii initiale sunt considerate cheltuieli de reparatii.-
Daca reparatiile efectuate la echipamentul din speta dvs se incadreaza in prevederile legale fiscale (din datele furnizate nu rezulta ce fel de reparatii s-au efectuat) atunci cresterea duratei de amortizare a echipamentului poate fi definita ca amortizare fiscala.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com