Tema acestei analize o reprezinta achizitionarea unui mijloc fix in valoare de 300.000 ron + TVA. Se achita o valoare de 150.000 + TVA in avans, iar restul sumei urmand a se esalona in 48 rate egale. Bunul trece in proprietatea cumparatorului in momentul achitarii integrale (la finalul celor 48 rate). Vom afla in continuare cum se inregistreaza in contabilitate bunul si cum se calculeaza amortizarea avand in vedere ca bunul intra in proprietatea cumparatorului dupa 4 ani, iar durata de amortizare a bunului este cuprinsa intre 8 si 12 ani. Cititi care este monografia contabila in acest caz!
Raspunsul specialistului:
Se ia in calcul faptul ca mijlocul fix cumparat in rate a fost deja predat de catre vanzator si ca a fost receptionat in vederea utilizarii lui, urmand sa fie platit esalonat contravaloarea acestuia in 48 de rate.
In concluzie, mijlocul fix predate de vanzator catre cumparator, indiferent de modalitatea de plata a contravalorii acestuia, trebuie inregistrat in patrimoniul vanzatorului la data primirii acestuia in gestiune.
Luand in considerare fondul economic al operatiunii, in sensul ca ati receptioant acest mijloc fix si il utilizati in activitatea economica a societatii dvs, in speta prezentata se aplica principiul prevalentei economicului asupra juridicului: mijlocul fix receptionat trebuie inregistrat in contabilitate si calculata amortizarea aferenta, chiar daca dpv juridic bunul trece in proprietatea dvs. dupa plata ultimei rate.
Cele 48 de rate reprezinta de fapt o esalonare a platii mijlocului fix achizitonat.
Acest aspect se regaseste reglementat si la alin (6) al art 281 din Codul fiscal:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
ART. 281 - Faptul generator pentru livrari de bunuri si prestari de servicii
(6) Pentru livrarile de bunuri corporale, inclusiv de bunuri imobile, data livrarii este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca un proprietar. Prin exceptie, in cazul contractelor care prevad ca plata se efectueaza in rate sau al oricarui alt tip de contract care prevede ca proprietatea este atribuita cel mai tarziu in momentul platii ultimei sume scadente, cu exceptia contractelor de leasing, data livrarii este data la care bunul este predat beneficiarului.
Monografie contabila:
La data primirii si receptionarii mijlocului fix
% = 404
21xx
4426
Incepand cu luna urmatoare punerii in functiune se inregistreaza lunar amortizarea pe durata de amortizare:
681x = 281x
Plata lunara a ratelor conform contractului:
404 = 5121
Raspunsul a fost oferit de catre Ela Dumitra pentru portalcontabilitate.ro - Lector Universitar dr.