Cele mai utilizate titluri de credit comerciale si bancare sunt cecul, biletul la ordin si cambia. Vorbim despre fiecare in parte in randurile de mai jos.
Cecul
Cecul este un instrument de plata prin care se da o instructiune scrisa unei banci de a plati cuiva valoarea mentionata in acea instructiune.
Cecul este un instrument de plata pe care il puteti utiliza doar daca sunteti titular al unui cont bancar. Acest cont trebuie sa contina un disponibil corespunzator, care poate fi creat prin depunere de numerar, din operatiuni de incasari sau prin acordarea unui credit bancar.
Cecul este un instrument de plata care pune in legatura trei persoane: tragatorul, trasul si beneficiarul.
Daca intentionati sa utilizati acest instrument de plata, trebuie ca, in calitate de tragator, sa dati un ordin neconditionat bancii – care se afla in pozitia de tras – sa plateasca la prezentare, o suma determinata, unei terte persoane sau chiar firmei dvs., aflata in pozitie de beneficiar.
Pentru ca firma dvs. sa poata utiliza cecuri, banca va elibereaza formulare de cecuri in alb, daca detineti un disponibil corespunzator in cont.
Intrand in posesia carnetului de cecuri, trebuie apoi sa completati una dintre filele cecului, sa o semnati si sa predati respectivul cec beneficiarului care, la randul sau, il va prezenta bancii spre incasare.
Cecul este platibil la vedere, astfel:
- daca este emis si platibil in aceeasi localitate, trebuie prezentat la plata in 8 zile;

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
- daca este platibil in alta localitate, trebuie prezentat in termen de 25 de zile;
- daca este emis in tari europene si platibil in Romania, trebuie prezentat in 30 de zile de la emitere;
- daca este emis in tari neeuropene, trebuie prezentat in 90 de zile;
- daca este emis in Romania si platibil in alte tari, trebuie prezentat la banca in conformitate cu reglementarile tarilor respective.
Din punctul de vedere al beneficiarului, cecurile pot fi:
- cec nominativ (girabil) – se plateste unei anumite persoane cu clauza „la ordinul“ sau fara aceasta clauza; daca nu are aceasta clauza nu poate fi transmis prin gir;
- cec la purtator – se plateste persoanei care-l prezinta bancii sau persoanei desemnate de beneficiarul initial. Transmiterea este foarte simpla de la un beneficiar la altul.
Cambia
Denumita in limbaj comercial si trata, cambia este un titlu de credit si de plata care reprezinta ordinul dat de o persoana numita tragator, catre o alta persoana, numita tras, de a plati o anumita suma, la scadenta si locul mentionate in titlul insusi, unei a treia persoane, numita beneficiar.
Cambia este un titlu de credit sub semnatura privata (adica nu este obligatorie incheierea sa la notariat), care pune in legatura in procesul crearii sale 3 entitati: tragatorul, trasul si beneficiarul.
Titlul este creat de tragator, in calitate de creditor, care da ordin debitorului sau, numit tras, sa plateasca o suma fixata, la o data determinata in timp, fie unui beneficiar, fie la ordinul acestuia din urma.
In cazul in care doriti sa emiteti o cambie, va recomandam sa verificati daca ea cuprinde toate elementele urmatoare (care sunt obligatorii):
- denumirea de „Cambie“, inclusa in chiar textul titlului;
- scadenta;
- suma de plata (valoarea nominala);
- numele si prenumele debitorului;
- emitentului;
- data emiterii titlului respectiv.
Biletul la ordin
Biletul la ordin este un instrument prin care emitentul isi ia angajamentul de a plati, la o anumita data, o suma determinata beneficiarului sau celui care este posesorul legitim al titlului.
Biletul la ordin este un instrument de credit care pune in legatura, in procesul crearii sale, doua persoane: emitentul si beneficiarul.
Titlul este creat de emitent, in calitate de debitor, care se obliga sa plateasca o suma de bani – la un anumit termen sau la prezentare – unui beneficiar aflat in calitate de creditor.
Cu alte cuvinte, daca vi se cere sa garantati plata, in cazul in care cumparati o marfa cu plata la termen (peste o anumita perioada de timp), puteti opta pentru emiterea unui bilet la ordin.
Prin aceasta va obligati sa platiti contravaloarea marfii, la un anumit termen sau la prezentare, unui beneficiar aflat in calitate de creditor.
Un bilet la ordin trebuie sa cuprinda obligatoriu urmatoarele elemente:
- denumirea „Bilet la ordin“, inclusa in insusi textul titlului;
- suma de plata (valoarea nominala);
- numele si prenumele debitorului;
- semnatura emitentului;
- data emiterii titlului respectiv.
Comandati acum lucrarea Bugete, cash flow, rentabilitate, risc - ghid practic! Va ajuta sa dobanditi competente esentiale pentru controlul evolutiei financiare a afacerii dvs.!
Foto: pexels.com