email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

ContaUtil: Impozitul pe profit si accizele in 2013

TVAachizitiideducerea limitata1 ianuarie 2013emitere facturiPrin reglementarile adoptate prin H.G. nr. 1.073/2012, publicate in Monitorul Oficial nr. 753 din 08 noiembrie 2012, au fost modificate Normele de aplicare a Codului fiscal. Actul normativ are un volum substantial de 50 de pagini si cuprinde prevederi aplicabile pentru calculul impozitului pe profit, TVA si cateva reglementari privind accizele.

Sectiunea cea mai importanta a normelor este dedicata TVA si in special sistemului de TVA la incasarea facturii, aplicabil din ianuarie 2013.

Retinem insa ca sunt si alte sectiuni foarte importante aplicabile la TVA, cum ar fi modificarea reglementarilor privind TVA la bunuri degradate, distruse, sustrase, casate, ajustarea TVA pentru bunurile de capital si alte bunuri decat cele de capital, reformularea valorii bunurilor acordate sub forma de protocol.

O sectiune destul de importanta este dedicata si locului prestarii de servicii, cu detalierea punctuala a exceptiilor de la regulile generale privind prestarile de servicii. Prezentam capitolele modificate sau detaliate de normele de aplicare, urmand sa detaliem unele aspecte considerate de noi semnificative.

In cadrul impozitului pe profit se expliciteaza cum se distribuie pierderile fiscale in cazul operatiilor de fuziune, divizare, pentru un platitor de impozit pe profit. Un grup fiscal va fi recunoscut de catre autoritati in termen de 60 de zile de la depunerea documentatiei complete.

- Pentru bunurile lipsa in gestiune, degradate calitativ si neimputabile, sustrase sau distruse din cauze de forta majora, sau bunuri casate, norma obliga la analiza ajustarii TVA deduse la achizitie, fie prin procedura aplicabila bunurilor de capital, fie prin procedura aplicabila altor bunuri decat cele de capital.

Ca principiu general, pentru aceste situatii nu se colecteaza TVA decat pentru casarile de bunuri de capital (active ce au amortizarea fiscala mai mare de 5 ani). insa norma enumera documentele ce justifica scutirea de la ajustarea si plata TVA.

Tot din perspectiva TVA, se va intelege ca pentru cadouri ce au o valoare mai mica de 100 lei, intr-o perioada fiscala (luna sau trimestrul), nu se colecteaza TVA. Daca se depaseste valoarea aceasta, se colecteaza TVA pentru bunurile acordate drept cadou.

Cu toate acestea, la alta sectiune a normei, se stabileste ca daca actiunile de protocol sunt in scopul activitatii firmei, cum ar fi in opinia noastra, petrecerile cu clientii, nu se ajusteaza TVA.

Nu se colecteaza TVA pentru bunuri acordate in actiuni de sponsorizare si mecenat, cand valoarea livrarilor este intr-un plafon de 3 la mie din cifra de afaceri, din sfera TVA.

La locul prestarii de servicii se enumera mult mai clar faptul ca o exceptie prevaleaza in fata regulilor generale. In cadrul locului prestarii de servicii in legatura cu bunurile imobile, sunt detaliate mai exact serviciile considerate in legatura cu bunurile imobile. Si o alta exceptie de la
locul prestarii de servicii, cum ar fi accesul la evenimente, este mai bine definita.

- Cateva situatii privind TVA la incasare, aplicabile cu 01 ianuarie 2013:

* la emiterea facturii, pentru persoanele ce aplica TVA la incasare, este obligatorie mentiunea "TVA la incasare" (conform pct. 162 alin. (3) din norme);
* au obligatia de a aplica TVA la incasare persoanele ce in perioada 01 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 au realizat o cifra de afaceri de pana la 2.250.000 lei.

La determinarea cifrei de afaceri se introduce procedura de calcul prin insumarea sumelor declarate in decontul de TVA pentru operatiuni supuse TVA si scutite cu drept de deducere (nu sunt luate in considerare in plafon livrarile scutite fara drept de deducere).

Aceste persoane au avut obligatia sa depuna notificare pana pe data de 25 octombrie 2012, iar daca nu au depus notificarea, autoritatea fiscala calculeaza plafonul si inscrie din oficiu acest contribuabil la TVA la incasare.

* c) potrivit Codului fiscal, persoanele ce aplica TVA la incasare colecteaza TVA la incasarea livrarii bunurilor sau serviciilor prestate.

Daca incasarea nu intervine in 90 de zile de la emiterea facturii sau de la data la care trebuia emisa o factura, atunci TVA se colecteaza la implinirea acestui termen.

Norma metodologica detaliaza ce se intelege prin incasarea facturii, respectiv orice modalitate prin care furnizorul obtine o contrapartida de la beneficiar, precum plata in bani, plata in natura, compensare, cesiune de creanta, utilizarea unor instrumente de plata bancare (cec-uri, ordine de plata, cambii).
* d) din punctul de vedere al inregistrarii contabile, se introduce chiar in norma metodologica utilizarea pentru TVA a contului 4428 "TVA neexigibila". In opinia noastra, acesta va fi primordial in evidenta contabila a TVA.

Norma metodologica detaliaza destul de clar toate aceste situatii (incasare, plata, compensare, cesiune de creanta) si ni se pare important sa amintim ca data incasarii pentru instrumentele de plata (cec, cambie, bilet la ordin) este precizata expres in norma ca fiind data la care suma a fost regasita in extrasul de cont la incasare (nu data la care a fost emis biletul la ordin sau cecul). Daca instrumentul a fost scontat sau girat, data incasarii se considera data scontarii sau a girarii.

Devine interesanta situatia celor ce nu aplica sistemul de TVA la incasare cand efectueaza o achizitie de la un furnizor ce aplica sistemul de TVA la incasare.

De exemplu, o societate mare ce nu aplica sistemul de TVA la incasarea facturii, dar efectueaza achizitii de la un furnizor societate mica, ce aplica TVA la incasarea facturii.

in acest caz, norma de aplicare pentru art. 145 alin. (11) din Codul fiscal, regasita la pct. 45 alin. (8) din H.G. nr. 1.073/2012, detaliaza ca si la cumparator deducerea TVA este amanata pana la plata facturii catre furnizorul ce aplica sistemul TVA la incasare.

Desigur, pentru achizitiile de autoturisme si costurile in legatura cu autoturismele, deductibilitatea limitata a TVA la 50%, cand autoturismele nu sunt folosite exclusiv in activitati economice sau nu sunt utilizate in exceptiile permise de Codul fiscal, pentru cumparatorii ce aplica TVA la plata facturii, deducerea limitata a TVA se aplica tot cand se efectueaza plata.

de Mihaela Pascu

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAachizitiideducerea limitata1 ianuarie 2013emitere facturi

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 28 Martie 2013


Votati articolul "ContaUtil: Impozitul pe profit si accizele in 2013":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Daca directorul nu aproba Pontajul, se poate face plata salariatilor ?

Intrebare: Directorul institutiei noastre publice vrea ca
Pontajul salariatilor sa fie intocmit de catre Resursele Umane
si sa fie avizat de fiecare sef de compartiment sau birou, pentru confirmarea prezentei sau lipsei acestora de la serviciu,
iar Directorul institutiei sa semneze doar pentru secretara si sefi.
Insa, incepand din data de 24.04.2015, Directorul institutiei noastre refuza sa aprobe Pontajul tuturor salariatilor.

Am studiat Proceduri Operationale care sunt afisate pe Internet
si am constatat ca
Pontajul se întocmeşte într-un singur exemplar
( sau, in cazul de fata, dupa cum se doreste
se centralizeaza cele care ar fi intocmite de catre sef in parte),
stă la baza întocmirii statelor de plată
si ca, conducerea unităţii care îl aprobă.

Este legal sau nu ca
Directorul institutiei noastre sa refuze aprobarea Pontajului ?
Si atunci, daca Directorul institutiei va semna /va aproba
doar pentru secretara si sefi,
cum se vor mai face Statele de plată la ceilalti salariati ?
Odata ce acesta nu va mai aproba Pontajul,
cum se va mai face plata celorlalti salariati ?

Ce Lege arata cum se procedeaza la intocmirea si aprobarea Pontajului ?

Raspuns: Va rog mult sa imi spuneti daca si pontajul trebuie aprobat de director, pe langa statul de salarii...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 28 Martie 2013 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 + 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X