"Rambursarea TVA-ului este o sursa importanta de lichiditati, avind in vedere ca, de la inceputul crizei si pina in prezent, finantarea a devenit din ce in ce mai greoaie, afectind nu numai investitiile companiilor, ci, totodata, si derularea operatiunilor zilnice.
Intarzierile foarte mari inregistrate de catre firme la recuperarea TVA-ului contribuie in mod semnificativ la cresterea numarului de falimente, intarind astfel si mai mult criza pe care o traversam", a declarat Mirela Serban, managing partner al companiei de contabilitate, consultanta fiscala si audit R&M Audit, citata de NewsIn.
Legislatia actuala prevede rambursarea TVA-ului pentru sume mai mari de 5.000 de lei si recuperarea valorii taxei pe baza cererii exprimate de contribuabil. Conform Codului de procedura fiscala, reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) trebuie ca, in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii, sa realizeze controlul in urma caruia sa avizeze sau nu rambursarea taxei.
Conform legii, controlul nu trebuie sa dureze mai mult de 30 de zile, iar dupa finalizarea acestuia, sumele solicitate la rambursare sint acceptate si aprobate. Contribuabilul ar trebui sa incaseze banii in termen de 30 de zile de la data semnarii procesului-verbal de control, precizeaza R&M Audit, care semnaleaza ca, in realitate, perioada de rambursare dureaza mult mai mult.
In plus, pe linga faptul ca termenele sint cu mult depasite, contribuabilul nici macar nu poate afla din timp cu ce intirziere isi va primi banii si nu poate planifica nicio plata ulterioara la care sa ii foloseasca, a afirmat Serban. Chiar daca informatiile privind stadiul de solutionare a deconturilor sint publicate pe pagina de internet a ANAF, aceasta contine doar o programare privind rambursarile de realizat pe luna in curs.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Potrivit planului de rambursare a TVA-ului, pus la punct de Ministerul Finantelor, decontarea lunara efectiva se realizeaza la trei termene fixe, respectiv pe 4, 24 si 29 ale lunii, iar 80% din suma lunara stabilita la nivel national stinge deconturile cele mai vechi, iar 20% din suma este alocata deconturilor care se apropie de limita termenului legal de 45 de zile.