Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Corectarea erorilor contabile. TVA de recuperat

Data actualizarii: 19 Mai 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
tvadeconturi de tvadocumente justificativerecuperare tva
Problema:
 
O societate comerciala are urmatoarea situatie: TVA de recuperat in balanta 12.000 lei, TVA de recuperat in fisa de la Finante 5.904 lei, TVA de recuperat in ultimul decont 100 lei. Suma corecta este 5.904 lei. Care sunt inregistrarile contabile care trebuie facute pentru a corecta datele din balanta si cum trebuie procedat pentru corectarea decontului de TVA?  
 
Solutie:
 
Se vor identifica erorile care au condus la aceste diferente, pe baza datelor din deconturile de TVA com pletate si depuse la organele fiscale si a documentelor justificative.
 
Dupa identificare, aceste erori se vor corecta in conformitate cu prevederile punctului 63 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/ 2009. Potrivit acestuia, erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
 
Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor. Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza
sau de a nu utiliza informatii credibile care:
 
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale. Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
 
Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere. Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat. Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat.
 
Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.
Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
 
In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate. Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
 
In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea in for matiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
 
Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a o pe ratiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila si programele informatice utilizate.
 
Astfel, dupa identificare, erorile aferente exercitiilor financiare precedente se vor corecta pe seama rezultatului reportat cu ajutorul contului 1174 Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile.
 
Erorile aferente exercitiului financiar curent se vor corecta pe seama contului de profit si pierdere. In functie de politica societatii, se pot corecta pe seama contului de profit si pierdere si erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente. Datele inscrise incorect in deconturile de taxa completate si depuse la organele fiscale se vor corecta prin decontul de TVA aferent perioade fiscale in care se efectueaza aceste corectii si se vor inscrie la randurile de regularizari.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X