Â
Propunerea legislativa potrivit careia contribuabilii mijlocii si mari ar urma sa fie obligati sa-si certifice, de anul acesta, declaratiile fiscale pentru impozitul pe profit la un consultant fiscal, nu la un expert contabil, este criticata chiar de catre cei din domeniu. Consultantul Gabriel Biris a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro ca "nu este normal sa creezi avantaje pentru o anumita breasla".
"Contribuabilii mari si mijlocii, stabiliti conform reglementarilor in vigoare, depun la organul fiscal competent declaratiile anuale de impozit pe profit dupa certificarea acestora de catre un consultant fiscal, cu exceptia contribuabililor care, potrivit legii, au obligatia auditarii situatiilor financiare anuale", se arata in proiectul de OUG pentru modificarea si completarea ordonantei simple nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, potrivit unei stiri Agerpres, citata de HotNews.ro.
Desi in proiectul initial este prevazut ca numai consultantii fiscali sa poata certifica Declaratiile 101, in cadrul discutiilor de saptamana trecuta, de la Ministerul Finantelor, patronatele si sindicatele au cerut vehement ca actul normativ sa ofere posibilitatea ca aceste documente sa fie certificate si de expertii contabili, existand riscul crearii unui monopol al consultantilor fiscali.
Noua OUG vine in continuarea unei ordonante simple date de Guvernul Tariceanu, in 2007 - OG 47/2007 - prin care s-a introdus obligativitatea certificarii declaratiilor fiscale anuale de catre un consultant fiscal, insa noul proiect impune prin masuri exprese firmelor sa apeleze la consultanti si nu la experti contabili, mai transmit agentiile citate.
"Din punctul de vedere al consultantilor, sigur ca este bine. Dar nu cred ca este normal sa fie create avantaje pentru o anumita breasla. In momentul in care creezi obligatia prin lege, practic cresti cererea de servicii prin lege, automat creezi avantaje unei bresle", a spus Gabriel Biris - managing partner la compania de consultanta Biris&Goran.
Anca Grigorescu, partener la firma de avocatura bpv GRIGORESCU a explicat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca "practic, este generata o noua linie de business pentru cei care au astfel de competente. In rest, utilitatea acestui act normativ nu este foarte clara. Sunt diverse alte masuri pe care statul ar putea sa se concentreze si care ar da rezultate vizibile si imediate. Sigur ca, intr-un fel statul incearca sa previna intocmirea situatiilor financiare de catre persoane neautorizate dar prin aceasta nu vor putea sa inlocuiasca controalele si declararea corecta."
CITITI PROIECTUL DE OUG PRIVIND CODUL DE PROCEDURA FISCALA
GUVERNUL ROMANIEI
ORDONANTA DE URGENTA
pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala
In scopul reglementarii unei practici unitare in emiterea deciziilor de aplicare a legilor fiscale si tinand cont de numarul mare de solicitari in vederea emiterii unor asemenea solutii;

Manual de politici contabile - Stick USB

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
In vederea cresterii gradului de corectitudine in stabilirea impozitelor anuale de catre contribuabilii mari si mijlocii, precum si in vederea intaririi disciplinei financiar-fiscale;
Pentru evitarea sanctiunilor in cazul erorilor de stabilire a impozitelor si taxelor;
Tinand cont de iminenta primului termen de depunere a declaratiilor fiscale anuale, respectiv 25 februarie 2010;
In considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata,
In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I - Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 513 din 31 august 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 4 se abroga.
2. La articolul 5, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu
urmatorul cuprins:
“(2) Comisia fiscala centrala constituita potrivit art. 6 din Codul fiscal, are
responsabilitati de elaborare a deciziilor cu privire la aplicarea unitara a prezentului cod si a legislatiei subsecvente acestuia.”
3. La articolul 83, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(5) Contribuabilii mari si mijlocii, stabiliti conform reglementarilor in vigoare, depun la organul fiscal competent declaratiile anuale de impozit pe profit dupa certificarea acestora de catre un consultant fiscal, cu exceptia contribuabililor care, potrivit legii, au obligatia auditarii situatiilor financiare anuale.”
4. La articolul 83, dupa alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (6)- (8), cu urmatorul cuprins:
„(6) Contribuabilii mari si mijlocii, stabiliti conform reglementarilor in vigoare, depun la organul fiscal competent, dupa certificarea de catre un consultant fiscal:
a) deconturile cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata;
b) declaratiile fiscale prin care se corecteaza impozite, taxe, contributii si alte sume ce constituie venituri ale bugetului general consolidat, administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
(7) Certificarea declaratiilor fiscale prevazute la alin. (5) si (6) consta in verificarea exactitatii si realitatii datelor inscrise in declaratii pe baza informatiilor si documentelor prezentate de contribuabili. Certificarea se face conform normelor elaborate de Camera Consultantilor Fiscali cu consultarea Ministerului Finantelor Publice.
(8) In cazul depunerii declaratiilor fara respectarea prevederilor alin. (5) si (6),
organul fiscal notifica contribuabilii cu privire la neindeplinirea obligatiei de certificare
prevazute de lege.”
Art. II – Prin derogare de la prevederile art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003
privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare conform art. 115 alin. (5) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRIM-MINISTRU,
EMIL BOC