Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Procesul de compensare intre o persoana juridica romana rezidenta si un nerezident

Data actualizarii: 31 Martie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
nerezidentcompensarepersoana juridica

 

Procesul de compensare intre o persoana juridica romana rezidenta si un nerezident

expert contabil Elena Radu

Compensatia este operatiunea prin care se sting fara plata in numerar, unele datorii reciproce intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, ramanand sa se achite eventualele diferente de sume, nu in bani, ci prin simpla lor inregistrare.

Compensarea se foloseste si in relatiile comerciale dintre diferite tari, in cadrul mijloacelor de decontare internationale fara prezenta banilor ca mijloc de plata, cunoscute sub denumirea de acord de cliring valutar, bi si multilateral ( obligatiile reciproce de plata si drepturile de incasare intre doua sau mai multe tari se onoreaza fara ca soldurile – diferentele sa fie achitate in aur sau alta valuta straina).

Principiile UNIDROIT (2004) aplicabile contractelor comerciale internationale, care reprezinta ius commune” moderna, o specie de cod general de principii aplicabile tuturor contractelor comerciale si indeosebi a contractelor de vanzare cumparare internationala, trateaza in Capitolul 8, Compensarea.

Elementele esentiale ale compensarii sunt prezentate in acest capitol prin urmatoarele articole:

Articolul 8.1 Conditii referitoare la compensare

(1) Atunci cand doua parti isi datoreaza reciproc sume de bani sau alte prestatii de aceeasi natura, oricare dintre acestea ( prima parte ) isi poate compensa obligatia cu obligatia debitorului ( cealalta parte ) daca la data compensarii,

(a) prima parte are dreptul sa isi execute obligatia;

(b) obligatia celeilalte parti este certa, se cunoaste valoarea acesteia si este exigibila.

(2) I n cazul in care obligatiile ambelor parti rezulta in baza aceluiasi contract, prima parte isi poate compensa, de asemenea, obligatia cu obligatia celeilalte parti care nu este certa sau a carei valoare nu se cunoaste.

Articolul 8.2 Compensarea in valuta

Atunci cand obligatiile constau in plata unor sume de bani in monede diferite, dreptul de compensare poate fi exercitat, cu conditia ca ambele monede sa fie liber convertibile si ca partile sa nu fi convenit asupra obligatiei primei parti de a plati numai intr-o anumita moneda.

Articolul 8.3 Compensarea prin notificare

Dreptul de compensare este exercitat prin notificare transmisa celeilalte parti.

Articolul 8.4 Continutul notificarii

(1) Notificarea trebuie sa indice obligatiile la care face referire.

(2) In cazul in care notificarea nu indica obligatia in legatura cu care este exercitata compensarea, cealalta parte poate declara primei parti, intr-un interval de timp rezonabil, obligatia care face obiectul compensarii. In cazul in care nu se declara obligatia respectiva, compensarea se va efectua in legatura cu toate obligatiile, in mod proportional.

Articolul 8.5Efectul compensarii

( 1 ) Compensarea descarca obligatiile.

( 2 ) Daca obligatiile au o valoare diferita, compensarea descarca obligatiile pana la valoarea obligatiei in suma mai mica.

( 3 ) Compensarea produce efecte de la data notificarii.

ATENTIE!

In procesul de compensare a creantelor reciproce intre o persoana juridica romana rezidenta si un nerezident nu trebuie utilizat un model tip de proces verbal de compensare, ci poate fi intocmit un inscris bilateral in care sa se consemneze titlurile (contracte, facturi, note de comanda) care au generat obligatiile reciproce si modul in care se vor stinge obligatiile in urma compensarii.

Compensarea realizata intre o persoana juridica romana rezidenta si un nerezident direct si nu prin intermediul unei institutii financiare, fiind o operatiune nemonetara, se supune aspectelor reglementate de Norma B.N.R. nr.26 din 12/12/2006 privind raportarea statistica a datelor pentru elaborarea balantei de plati.

Balanta de plati reprezinta sinteza statistica a tranzactiilor economice si financiare ale unei tari cu restul lumii, pe o perioada de timp determinata, tranzactii ce se refera la bunuri, servicii, venituri, transferuri fara contraprestatie ( donatii, ajutoare, cadouri si alte asemenea), precum si la creante si obligatii financiare.

Conform Normei B.N.R. 26/2006 rezidentii sunt:

1) Persoane fizice - cetateni romani, cetateni straini si apatrizi, cu domiciliul in Romania atestat cu documente de identitate emise conform legii;

2) Persoane juridice si orice alte entitati cu sediul in Romania, precum si persoane fizice, cetateni romani, cetateni straini si apatrizi cu domiciliul in Romania, care sunt autorizate si/sau inregistrate sa desfasoare activitati economice pe teritoriul Romaniei, in mod independent, in conditiile prevazute de reglementarile legale in vigoare;

3) Sucursale, agentii, reprezentante, birouri apartinand persoanelor juridice straine sau altor entitati straine, inregistrate si/sau autorizate sa functioneze in Romania;

4) Ambasadele, consulatele si alte reprezentante si misiuni permanente ale Romaniei in strainatate.

Nerezidentii sunt definiti ca fiind:

1) Persoane fizice – cetateni straini, cetateni romani si apatrizi, cu domiciliul in strainatate atestat cu documente de identitate emise conform legii;

2) Persoane juridice si orice alte entitati cu sediul in strainatate, precum si persoane fizice cetateni straini, cetateni romani si apatrizi cu domiciliul in strainatate, care sunt autorizate si/sau inregistrate sa desfasoare activitati economice in strainatate, in mod independent, in conditiile prevazute de reglementarile legale in vigoare;

3) Sucursale, agentii, reprezentante, birouri si orice alte entitati ale persoanelor juridice romane, sau altor entitati romane, inregistrate si/sau autorizate sa functioneze in strainatate;

4) Ambasade, consulate si alte reprezentante si misiuni permanente ale altor state in Romania, precum si organizatii internationale sau reprezentante ale unor astfel de organizatii care functioneaza in Romania.

Art.9 din Norma B.N.R. 26/2006, prezinta:

Rezidentii care realizeaza operatiuni nemonetare au obligatia sa raporteze letric aceste tranzactii la Banca Nationala a Romaniei – Directia statistica, pana la data de 20 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea, prin completarea si transmiterea anexei nr.6 ( formular pentru Operatiuni Nemonetare)

NOTA:

Trebuie subliniat faptul ca Norma 26 / 2006 a Bancii Nationale a Romaniei privind raportarea statistica a datelor pentru elaborarea balantei de plati a Romaniei a impus, fara a exista o sanctiune in cazul nerespectarii, raportarea operatiunilor nemonetare -operatiuni de natura balantei de plati, care se desfasoara fara transferarea de fonduri, in totalitate sau partial, cum ar fi bartere, compensari ( netting) , aranjamente de cliring si altele asemenea.

Completarea formularului Operatiuni Nemonetare ( anexa 6 din Norma B.N.R. 26/2006)

Se realizeaza atat de catre acei rezidenti ce realizeaza operatiuni nemonetare in mod sistematic precum si de catre acei rezidenti care efectueaza ocazional compensari cu nerezidentii.

Formularul se utilizeaza atat pentru raportarea operatiunilor de cliring bilateral, cat si pentru cliring multilateral.

In situatia in care un rezident efectueaza in perioada de raportare operatiuni nemonetare atat ocazionale cat si sistematice, acesta va completa cate un formular pentru fiecare gen de operatiune.

Sold initial:

Soldul la inceputul lunii de raportare, al contului in care compania raportoare tine evidenta compensarilor.

Incasari / plati:

In formular se completeaza toate operatiunile nemonetare in aceeasi moneda, pe care le-a derulat raportorul cu nerezidentii, in luna calendaristica respective, separate pe incasari si plati.

Exemple de operatiuni nemonetare:

· compensarea unui export de marfa cu un import de marfa sau invers;

· achitarea unui credit cu marfuri;

· compensarea unui export de marfa prin majorare de capital la o firma nerezidenta sau a unui import de marfa prin majorare de capital la o firma rezidenta;

· conversia unui imprumut in actiuni;

· conversia dividendelor in credite;

· schimbul de actiuni sau alte valori mobiliare;

· furnizarea unor servicii nerezidentilor ca plata pentru comisioane de procesare datorate acestora etc.;

· plati efectuate in natura pentru servicii: taxe de procesare compensate cu bunuri;

· furnizarea unor servicii nerezidentilor ca plata pentru comisioane de procesare datorate acestora.

Operatiuni nemonetare sistematice in cadrul unei compensari – netting:

· vanzari de bilete,

· alimentare cu combustibil,

· catering,

· reparatii, in contul altor operatiuni.

Tara nerezidentului:

Pentru fiecare tranzactie se va inregistra tara de destinatie /provenienta platii/ incasarii ce se compenseaza.

Transfer bancar pentru lichidare sold:

In situatia in care, dupa realizarea compensarilor in perioada de raportare ramane un sold ce se lichideaza printr-o incasare sau plata in bani, suma respectiva se va completa la.....CITESTE AICI TOTUL DESPRE NEREZIDENTI






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X