email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contabilii si avocatii despre TVA la vanzarile imobiliare

tvatranzactii imobiliare

 

Udrescu: „Nu exista baza impozabila pentru incasarea TVA din tranzactii imobiliare“ .

Schoenherr: Statul poate fi indreptatit in termenul legal de prescriptie, de cinci ani, sa solicite atat plata taxei, cat si a penalitatilor de intarziere

Controalele inspectorilor ANAF pe urmele particularilor care au desfasurat tran­zactii imobiliare au facut primele victime. Potrivit unei informari trimise pentru „Financiarul”, ANAF a inaintat organelor de urmarire penala un numar de 82 de sesizari penale pentru un pre­judiciu de 46,3 milioane de lei.

GHID COMPLET TVA 2010
DETALII CLICK AICI


Totodata,  s-a dispus instituirea de masuri asiguratorii la un numar de 336 de con­tri­bua­bili, pentru suma de 400 de milioane de lei. Desi inspectorii fiscali au dezgropat securea razboiului, problemele legate de plata sau neplata TVA pentru tranzactiile imobiliare nu sunt chiar atat de clare pentru juristi, acestea riscand sa se transforme intr-o disputa academica ce isi va putea gasi tot atatea rezolvari cate procese pe rol vor exista pe acest subiect in instantele din tara. Intre avocati si fiscalisti nu exista o viziune comuna asupra perceperii TVA din tranzactiile imobiliare intre persoane fizice.



Avocatul Simona Chirica, de la Schoen­herr&Partners spune ca, din pacate, problemele legate de tema TVA aplicabila tranzactiilor imobiliare incheiate de persoane fizice sunt datorate si incoerentei statului roman de a stabili clar si fara loc de interpretari prin norme procedurile de aplicare a dispozitiilor cuprinse in Codul Fiscal in aceasta materie. „Observam deseori existenta unor necorelari intre momentul modificarii Codului Fiscal si adop­tarea si intrarea in vigoare a normelor de aplicare a acestuia”, afirma reprezentantul Schoenherr.

Daniel S. Udrescu, Exp. Cont., Auditor, CPA, spune ca vanzarea de imobile nu este descrisa in actele normative ca activitate economica independenta, iar obligativitatea platii TVA (conform art. 127 CF) nu in­cadreaza aceasta activitate la cele al caror specific necesita o declaratie de impunere. Prin urmare, spune Daniel S. Udrescu, nu exista baza impozabila cu privire la TVA. „ANAF nu se mai afla in situatia art. 23 alin. 1 CPF in privinta dreptului de control fiscal, ceea ce inseamna ca ne aflam in prezenta abuzului de drept si, corelativ, a raspunderii pe care o atrage. Toate acestea pentru ca sunt indeplinite simultan conditiile de nesocotire a scopului economic si social pentru care a fost recunoscut dreptul fiscal al ANAF de a controla patrimoniul personal”, crede Udrescu.

In plus, nor­mele legale trebuie sa aiba un caracter pre­vizibil si predictibil. Dar atata vreme cat la art. 127 alin. 1 si 2 CF nu sunt prevazute specific vanzarile din patrimoniul personal, iar la art. 141 alin. 2 lit. f CF aceleasi persoane sunt scutite de plata TVA, o persoana fizica nu poate fi incadrata ca impozabila pentru aceste tranzactii si nici verificata de ANAF, crede expertul contabil. Daniel Udrescu mai sustine ca persoana fizica nu depune declaratii de impunere pentru veniturile din vanzarile proprietatilor imobiliare si nu are obligatii legate de prezentarea acestor documente unui control fiscal pentru ca nu i se aplica controlul fiscal.

La randul sau, av. Simona Chirica spune ca multi cumparatori vor incerca evident sa invoce buna-credinta in aparare sau pot invoca faptul ca la momen­tul incheierii tranzactiei privind achizitionarea imobilului nou nu stiau ca TVA este datorata. „In acest sens Curtea Europeana de Justitie s-a pronuntat in cauza C-384/04, Federation of Technological Industries si altii, in sensul ca un stat membru poate legifera ca o persoana impozabila, beneficiara a unei livrari de bunuri care stia sau avea motive rezonabile sa suspecteze ca TVA datorata pentru aceasta op eratiune impozabila nu va fi platita, este considerata raspunzatoare individual si in solidar cu persoana obligata la plata taxei”, spune reprezentantul Schoen­herr.

GHID COMPLET TVA 2010
DETALII CLICK AICI

Statul roman are suficiente parghii legale de colectare a TVA atat de la vanzator, cat si de la cumparator, daca este cazul, adauga Simona Chirica. Acest lucru se aplica indiferent de prevederile stipulate de vanzatori si cumparatori in contractele de vanzare-cumparare, intrucat simpla vointa a partilor nu poate avea drept efect excluderea de raspundere pentru una dintre parti/ambele, respectiv nu le poate absolvi pe acestea de indeplinirea obligatiilor fiscale fata de statul roman.

Sursa: Financiarul

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvatranzactii imobiliare


Data aparitiei: 26 Aprilie 2010

Votati articolul "Contabilii si avocatii despre TVA la vanzarile imobiliare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X