Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Achizitie echipamente de la sucursala unei persoane juridice straine. Cum facem platile?

Data actualizarii: 12 August 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxe si Impoziteachizitiilivrare bunuriTVAcurs valutarrezidenti


Vom analiza mai jos cazul unei firme care este beneficiarul unui contract de achizitie (sistem ce presupune livrari de hardware, software, instalare si punere in functiune) incheiat cu o firma furnizoare dintr-un alt stat membru UE care are inregistrata in Romania o sucursala fara personalitate juridica, dar care detine CUI.

Societatea furnizoare urmeaza sa-si desfasoare o parte din obiectului contractului pe teritoriul Romaniei si doreste ca veniturile obtinute din derularea respectivului contract sa fie atribuite sucursalei din Romania.

Vom vedea astfel in ce moneda vor trebui emise facturile emise de catre furnizorul extern tinand cont ca preturile contractuale sunt stabilite in moneda europeana, precum si ce TVA se aplica si care este moneda in care se exprima factura.

De asemenea, in conditiile emiterii facturilor de catre sucursala din Romania in euro, vom vedea daca acestea pot fi platite in valuta europeana pe teritoriul Romaniei.


Solutia consultantului:

In baza informatiilor pe care le-ati furnizat consideram ca are loc o livrare de bunuri cu instalare in Romania. In conformitate cu prevederile art. 132 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, in cazul acestor bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj locul livrarii de bunuri este considerat a fi in Romania - locul unde se efectueaza instalarea sau montajul, de catre furnizor sau de catre alta persoana in numele furnizorului.

Din punct de vedere al TVA operatiunea este impozabila in Romania fiind indeplinite cele patru conditii cumulative prevazute la art. 126 alin. (1) din Codul fiscal. In situatia in care livrarile de bunuri sunt efectuate prin intermediul sucursalei din Romania, obligatia platii TVA in Romania nu ii revine beneficiarului conform art. 150 alin. (6) din Codul fiscal. Astfel, pentru aceste livrari de bunuri furnizorul va emite factura cu TVA colectata.

Facturile pot fi emise si in valuta (euro), insa suma taxei pe valoare adaugata trebuie inscrisa si in lei. Pentru inregistrarea in jurnalele de vanzari, baza impozabila va fi convertita in lei, utilizand cursul de schimb prevazut la art. 139 indice 1 din Codul fiscal (pct. 75 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal).

Regimul efectuarii operatiunilor valutare este stabilit de Regulamentul BNR 4/2005 privind regimul valutar. In conformitate cu prevederile art. 3 al acestui regulament, platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti, care fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 "Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta", care se pot efectua si in valuta.

Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu).

Toate celelalte operatiuni intre rezidenti, care nu fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, pot fi efectuate in mod liber fie in moneda nationala (leu), fie in valuta. Aceste operatiuni, precum si cele prevazute in anexa nr. 2 la regulament se pot efectua si in valuta, numai pe baza acordului de vointa al partilor.

In sensul acestui regulament, la art. 4.2 al regulamentului rezidenti sunt definiti ca fiind:
   a) persoanele fizice - cetateni romani, cetateni straini si apatrizi, cu domiciliul in Romania, atestat cu documente de identitate emise conform legii;
   b) persoanele juridice si orice alte entitati, cu sediul in Romania, precum si persoanele fizice, cetateni romani, cetateni straini si apatrizi, cu domiciliul/resedinta in Romania, care sunt autorizate si/sau inregistrate sa desfasoare activitati economice pe teritoriul Romaniei, in mod independent, in conditiile prevazute de reglementarile legale in vigoare;
   c) sucursalele, agentiile, reprezentantele, birourile persoanelor juridice straine, precum si ale oricaror alte entitati straine, inregistrate si/sau autorizate sa functioneze in Romania;
   d) ambasadele, consulatele si alte reprezentante si misiuni permanente ale Romaniei in strainatate.

In baza acestor prevederi apreciem ca, in sensul acestui regulament, sucursala societatii din Spania, inregistrata in Romania, este considerata rezident.

Conform anexei 2 la regulament, categoriile de rezidenti si situatiile in care acestia pot efectua operatiuni in valuta cu alti rezidenti sunt prezentate mai jos:

a) persoanele juridice care efectueaza plati si incasari nemijlocite decurgand din contracte de comert exterior si prestari de servicii externe (export-import de bunuri si servicii), pe baza contractelor de comision incheiate intre comisionar si comitent sau intre comisionarul unui nerezident si beneficiarul rezident, precum si a contractelor de comert exterior respective;

b) persoanele juridice care efectueaza nemijlocit plati si incasari pe baza contractelor de subantrepriza decurgand din contracte de colaborare (cooperare) economica internationala, contracte de export al unor obiective complexe si al unor produse cu ciclu lung de fabricatie;

c) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni care decurg din acte de comert derulate in porturi, in zonele din aeroporturi si punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere*), ori din acte de comert derulate pe parcurs extern in trenuri internationale, la bordul aeronavelor si navelor;

d) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni stipulate de prevederi legale exprese;
e) persoanele fizice, pentru operatiuni efectuate intre acestea cu caracter ocazional;

f) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international;

g) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite decurgand din contracte externe de prelucrare in regim "lohn", pe baza contractelor de colaborare, in masura in care colaboratorii rezidenti sunt nominalizati in autorizatia de perfectionare activa;
h) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni efectuate in strainatate;

i) persoanele juridice, pentru platile efectuate catre furnizori si subfurnizori, aferente bunurilor si serviciilor care intra in componenta produselor exportate, respectiv contribuie la realizarea serviciilor exportate.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X