In cazul urmator, dam ca exemplu o societate neplatitoare de TVA care achizitioneaza utilaje agricole de la persoane fizice din UE si pe care le vinde in Romania. Vom vedea ce obligatii fiscale are firma in ceea ce priveste achizitia intracomunitara.
"ART. 268 - Operatiuni impozabile
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
(1) Din punctul de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare"
Avand in vedere ca livrarea este facuta de o persoana neimpozabila, operatiunea de achizitionare a utilajelor nu este o operatiune impozabila in Romania, deci nu aveti obligatii din punct de vedere al tva.
Pe de alta parte, societatea din Romania este o persoana juridica impozabila care aplica regismul special de scutire pentru intreprinderile mici. Pentru ca operatiunile de achizitii intracomunitare de bunuri sa fie neimpozabile in Romania trebuie sa va incadrati in conditiile prevazute la art 268 alin (4), respectiv sa va incadrati in plafonul de 34.000 lei.
Potrivit art 268 alin (4) din Codul fiscal, nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt efectuate de o persoana juridica neimpozabila;
b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, la cursul de la data aderarii, adica 34.000 lei.
In cazul depasirii plafonului de 34.000 lei sunteti obligati sa solicitati inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari conform art 317, sa obtineti cod valid de tva si sa depuneti decontul special de tva (formularul 301)
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
"Conform punctului 90 alin (2) din Normele metodologice, Persoanele impozabile prevazute la art. 268 alin. (4) din Codul fiscal sunt obligate sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri conform art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, daca depasesc plafonul pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro stabilit conform pct. 3 alin. (5) - (7). In cazul in care o persoana este obligata sa solicite inregistrarea in conditiile art. 317 alin. (1) din Codul fiscal
, inregistrarea respectivei persoane conform acestui articol este considerata valabila de la data solicitarii inregistrarii."
"16. intreprindere mica reprezinta o persoana impozabila care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 310 sau, dupa caz, un regim de scutire echivalent, in conformitate cu prevederile legale ale statului membru in care persoana este stabilita, potrivit art. 281 - 292 din Directiva 112"
"ART. 273 - Achizitiile intracomunitare de bunuri
(1) Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor."
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil