Â
de Elena Ionescu, valabil la 23-Apr-2010
Intrebare: Un agent economic prezinta in anul 2009, conform datelor din bilant, urmatoarea situatie:
- capitaluri proprii la inceputul anului 20000 lei;
- capitaluri proprii la sfarsitul trimestrului I 21000 lei;
- capital imprumutat cu scadenta mai mare de 1 an la inceputul anului 50000 lei;
- capital imprumutat cu scadenta mai mare de 1 an la sfarsitul primului trimestru 100000 lei.
Pe 1 februarie a contractat un imprumut de la o banca in valoare de 20000 lei pe 2 ani, cu o rata anuala a dobanzii de 25% (dobanda fiind platibila lunar, iar imprumutul rambursabil la scadenta). Tot pe 1 februarie a contractat un imprumut de la un actionar in suma de 30000 lei, pe 3 ani, rata anuala a dobanzii fiind de 20% (imprumutul se restituie integral la scadenta, iar dobanda se plateste lunar). Rata de referinta a BNR pentru luna martie este de 10%. Sa se analizeze deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile.
Acest articol este realizat de specialistii de la Portal Contabilitate.ro Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024 Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Locul IDEAL pentru contabili: Iti faci Cont si primesti raspunsurile care te framanta.
Convinge-te
CLICK AICI
Raspuns: Imprumuturile reprezinta o componenta importanta a surselor financiare permanente atrase de o societate in vederea desfasurarii normale a activitatii acesteia. Conform reglementarilor contabile, aprobate prin OMFP 3055/2009, prezentarea datoriilor de aceasta natura in situatiile financiare se face distinct, in functie de termenul de plata al acestora.
Creditele bancare primite de o societate pe o perioada mai mare de un an se evidentiaza distinct in contabilitate cu ajutorul contului 162 "Credite bancare pe termen lung" si cu ajutorul sinteticelor de gradul II.
Dobanzile aferente creditelor bancare pe termen lung se inregistreaza la scadenta prevazuta in contract, in contul 1682 "Dobanzi aferente creditelor bancare pe termen lung".
Cheltuielile cu dobanzile se inregistreaza in contul 666 "Cheltuieli cu dobanzile".
Cheltuielile cu diferentele de curs valutar, aferente creditului extern se inregistreaza in contul 665 "Cheltuieli din diferente de curs valutar".
In cazul in care cursul de schimb al monedelor in valuta in care se face imprumutul, scade, se inregistreaza venituri din diferente de curs valutar.
Veniturile din diferente de curs valutar se inregistreaza in ct. 765 ”Venituri din diferente de curs valutar”.
Din punct de vedere fiscal, potrivit dispozitiilor art. 23 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu dobanzile sunt integral deductibile daca gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei.
Gradul de indatorare a capitalului se determina ca raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la inceputul anului si sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit.
Prin capital imprumutat se intelege totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an incepand de la data incheierii contractului, indiferent de data la care acestea au fost contractate.
In capitalul imprumutat se includ si creditele sau imprumuturile care au un termen de rambursare mai mic de un an, in situatia in care exista prelungiri ale acestui termen, iar perioada de rambursare curenta, insumata cu perioadele de rambursare anterioare ale creditelor sau imprumuturilor pe care le prelungesc, depaseste un an.
Prin capital propriu se intelege capitalul social, rezervele legale, alte rezerve, profit nedistribuit, rezultatul exercitiului, alte elemente de capital propriu constituie potrivit reglementarilor contabile in vigoare.
Rezultatul exercitiului care se ia in calcul pentru determinarea capitalului propriu pentru sfarsitul perioadei este cel inregistrat in contabilitate inainte de calculul impozitului pe profit.
In cazul in care cheltuielile din diferentele de curs valutar, aferente imprumuturilor supuse limitarii, depasesc veniturile din diferentele de curs valutar, diferenta este tratata tot ca o cheltuiala cu dobanda, deductibilitatea acestei diferente fiind si ea supusa limitarilor.
Cheltuielile din diferentele de curs valutar, care se limiteaza sunt numai cele aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare a capitalului.
Aceasta prevedere se regaseste la art. 23 din Codul fiscal, alin.(3), paragraful 2 „cheltuielile din diferentele de curs valutar, care se limiteaza potrivit prezentului alineat, sunt cele aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare a capitalului”.
Nu sunt limitate cheltuielile cu dobanzile si pierderile din diferente de curs valutar pentru imprumuturile obtinute direct sau indirect de la:                                                             Â
- banci internationale de dezvoltare si organizatii similare, si cele care sunt garantate de stat,
- societati comerciale bancare romane sau straine,
- sucursalele bancilor straine, care isi desfasoara activitatea in Romania,
- cooperativele de credit,
- societatile de leasing pentru operatiuni de leasing,
- societatile de credit ipotecar si de la persoanele juridice care acorda credite potrivit legii.
In cazul imprumuturilor obtinute de la alte entitati, cu exceptia celor enumerate mai sus, dobanzile deductibile sunt limitate la:
a) nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, pentru imprumuturile in lei; si
b) nivelul ratei dobanzii anuale de 8% pentru anul 2009.
Limita de deductibilitate se aplica separat pentru fiecare imprumut, inainte de aplicarea prevederilor referitoare la limitare.
Â
Din cele prezentate rezulta urmatoarele:
-Â Â Â Â Â Â Â Â cheltuielile cu dobanzile aferente imprumuturilor bancare obtinute de la societati comerciale romanesti si/sau straine, pentru perioade mai mari de un an, nu sunt supuse limitarilor (art. 23 alin. 4 si pct. 65 din Normele metodologice aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile ulterioare),
-Â Â Â Â Â Â Â Â cheltuielile cu dobanzile aferente unor contracte de leasing nu sunt limitate (art. 23 alin. 4 din Codul fiscal si pct. 65 din Normele metodologice aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile ulterioare),
-Â Â Â Â Â Â Â Â cheltuielile reprezentand pierderea neta din diferente de curs valutar, asociate contractelor de leasing extern si imprumuturilor externe, pentru perioade mai mari de un an, nu sunt limitate (art. 23 alin. 4),
-        cheltuielile reprezentand pierderea neta din diferente de curs valutar, asociate contractelor de imprumut extern, sunt limitate numai in cazul in care ele provin din imprumuturi, altele decat cele pentru care nu se calculeaza grad de indatorare.                     Â
Este foarte important sa aveti in vedere si prevederile pct. 65 din HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare referitoare la pasii care trebuie urmati pentru calculul deductibilitatii cheltuielilor cu dobanzile.
In ceea ce priveste calculul gradului de indatorare in cazul prezentat de d-voastra mentionam:
- pentru imprumutul de la banca nu calculati grad de indatorare , iar cheltuiala cu dobanda este integral deductibila,
- pentru imprumutul de la asociat, diferenta dintre 20% si 10,14% (dobanda de referinta pentru luna martie 2009) este cheltuiala nedeductibila.
Gradul de indatorare este, din primele cifre date de d-voastra de 3,67 (150.000:41.000).
Ma incurca datele privind imprumutul din februarie, dcaa este inclus sau nu in datoria de la finele trimestrului. poate reveniti.
Ceea ce ati considerat cheltuiala nedeductibila in primul trimestru, din cauza gradului care depaseste 3, o reportati in trimestrele urmatoare, cand pe masura ce se plateste creditul asociat scade gradul de indatorare.