Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Comisionul de rambursare anticipata a fost limitat sau, dupa caz, eliminat la unele categorii de credite

Data aparitiei: 09 Iunie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
comision de rambursarecredit

Guvernul a adoptat in sedinta de astazi Ordonanta de Urgenta privind contractele de credit pentru consumatori, act normativ care stabileste limitarea sau, dupa, caz, eliminarea comisionului de rambursare anticipata pentru toate creditele persoanelor fizice, indiferent daca sunt garantate imobilar sau nu, daca urmeaza a fi acordate, sau sunt deja in derulare, a anuntat primul-ministru Emil Boc la finalul sedintei de Guvern.

„Am apreciat efortul pe care l-au facut initiatorii, in colaborare cu Consiliul Concurentei, astfel incat acest proiect de act normativ sa intre in vigoare cat mai repede cu putinta”, a afirmat seful Executivului.

Constatin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, a apreciat ca aplicarea acestui act normativ poate sa vina in sprijinul a circa opt milioane de consumatori.

Primul-ministru Emil Boc a precizat ca una dintre cele mai importante reglementari incluse in proiect vizeaza limitarea comisionului de rambursare anticipata la maximum 1%, in conditiile in care, in prezent, aceasta compensatie variaza intre 4-5%.

Astfel, va fi limitat comisionul de rambursare anticipata la 1% din valoarea creditului rambursat anticipat, daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data convenita pentru incetarea contractului de credit este mai mare de un an si la 0,5% daca aceasta perioada este mai mica de un an.

„Este o masura in favoarea acelora care au credite astazi. Vor putea obtine refinantari ale creditelor pentru a-si putea plati ratele la banci in conditii mai avantajoase ”, a declarat seful Executivului. Acest comision de rambursare anticipata va fi diminuat din momentul intrarii in vigoare a acestei OUG, iar creditorii vor trebui, prin acte aditionale, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare, sa modifice contractele de credit.

Un alt beneficiu al noilor reglementari, mentionat de primul-ministru, consta in faptul ca modalitatea de comunicare catre consumatori a informatiilor pre-contractuale se face prin intermediul unui formular standardizat, astfel incat persoanele care doresc sa obtina un credit sa poata compara mult mai usor ofertele diferitelor banci.

De asemenea, o alta reglementare a actului normativ adoptat de Guvern permite consumatorului de credite sa se retraga dintr-un contract, fara a invoca vreun motiv, in termen de 14 zile calendaristice de la semnarea acestuia.

„Este inca o masura in sprijinul consumatorului, astfel incat, intr-o economie de piata sa-i oferim cetateanului alternative pentru a-si gasi cele mai bune solutii financiare, in cazul diverselor contracte de credit”, a afirmat primul-ministru.

In ceea ce priveste eliminarea comisionului de rambursare anticipata, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Constantin Cerbulescu, a precizat ca aceasta compensatie va fi eliminata in situatia in care rambursarea anticipata intervine intr-o perioada in care rata dobanzii aferente creditului nu este fixa.

De asemenea, potrivit noilor reglementari, comisionul de rambursare anticipata va fi eliminat si pentru situatiile in care:

1. rambursarea a fost realizata ca urmare a executarii unui contract de asigurare care are drept scop asigurarea riscului de neplata,


2. in cazul in care contractul de credit este acordat sub forma unei facilitati „descoperire de cont”.

Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern va intra in vigoare in 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, insa bancile vor avea la dispozitie 90 de zile de la data la care va intra in vigoare acest act normativ sa modifice, prin acte aditionale, contractele aflate in curs de derulare, a mai precizat Constantin Cerbulescu.

O alta reglementare inclusa in actul normativ vizeaza eliminarea comisionului de analiza a dosarului de credit, in situatiile in care nu se incheie contractul cu banca.

Guvernul Romaniei – Biroul de presa  Data: 09.06.2010






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X