Termenele de prescriptie si consecintele economice si fiscale
expert contabil si auditor Elena Ionescu
Prescriptia reprezinta acel mecanism de sanctionare a persoanelor care nu isi exercita drepturile recunoscute intr-un anumit interval prevazut de lege. Prescriptia nu este o sanctiune in sensul obisnuit, ci consta in lipsa concursului statului in vederea exercitarii dreptului prescris.
In categoria persoanelor intra persoanele fizice si juridice in general, dar si statul, fata de care prescriptia opereaza in egala masura.
Reglementarea generala a prescriptiei este realizata in Decretul nr. 167/1958 privind prescriptia extinctiva. Alaturi de acest act normativ, in activitatea unei societati comerciale trebuie avute in vedere si alte reglementari privind prescriptia.
Atentie!
Astfel, sunt stabilite termene de prescriptie in materie fiscala in Codul de procedura fiscala, dar si in domeniul contraventional in Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Urmarirea efectelor prescriptiei asupra ...pentru articolul complet aici
Â

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Â
Tratamentul fiscal al diferentelor de curs in cazul achitarii creantelor in lei in functie de evolutia unei valute
expert contabil si auditor Elena Ionescu
Potrivit reglementarilor contabile, la fiecare data a bilantului, elementele monetare exprimate in valuta trebuie evaluate si raportate utilizand cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei.
In categoria elementelormonetare se includ disponibilitatile, acreditivele, depozitele bancare, creantele si datoriile in valuta.
Diferentele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, intre cursul de la data inregistrarii sau de la data la care au fost raportate in situatiile financiare anterioare si cursul de schimb de la data incheierii exercitiului financiar se inregistreaza la venituri sau cheltuieli financiare, dupa caz.
Contul in care se inregistreaza diferentele nefavorabile de curs valutar este 665 „Cheltuieli din diferente de curs valutar“.
In debitul acestui cont se inregistreaza in principal:
diferentele nefavorabile de curs valutar rezultate in urma evaluarii creantelor in valuta la inchiderea exercitiului financiar; Â Â Monitorizarea activului net al societatilor comerciale este o permanenta preocupare a asociatilor/actionarilor, pre cum si a administratorilor. De ce este important activul net? Care este limita minima sub care activul net nu trebuie sa scada? Care sunt consecintele scaderii acestuia sub li mita minima? 1. Reguli privind infiintarea societatilor comerciale Societatile comerciale se pot constitui in una dintre urmatoarele forme: a) societate in nume colectiv; Obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social. Â Â
Corectarea erorilor contabile – in conformitate cu prevederile O.M.F.P. nr. 3.055/2009 – Corectarea erorilor contabile se efectueaza in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009. Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente. Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
diferentele nefavorabile de curs valutar rezultate in urma evaluarii datoriilor in valuta la inchiderea exercitiului financiar;
diferentele nefavorabile de curs valutar rezultate din evaluarea la inchiderea exercitiului financiar a disponibilitatilor bancare in valuta, a disponibilitatilor in valuta existente in casierie, precum si a altor valori de trezorerie in valuta;
diferentele nefavorabile de curs valutar, rezultate in urma evaluarii creantelor in valuta la inchiderea exercitiului financiar (.... 411, 413, 418, 461...pentru articolul complet aici
Atentie la activul net!
avocat doctor Andrei Savescu
In vederea efectuarii de acte de co mert, persoanele fizice si persoanele juridice se pot asocia si pot constitui societati comerciale. Societatile co merciale cu sediul in Romania sunt persoane juridice romane.
b) societate in comandita simpla;
c) societate pe actiuni;
d) societate in comandita pe actiuni;
e) societate cu raspundere limitata.
Asociatii in societatea in nume colectiv si asociatii coman ditati in societatea in comandita simpla sau in comandita pe actiuni raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale. Creditorii societatii ...pentru articolul complet aici
expert contabil auditor Irina Coma
In cursul activitatilor economice desfasurate de societatile comerciale, din diverse motive, pot exista situatii in care anu mite evenimente si operatiuni nu au fost inregistrate in contabilitate la momentul efectuarii lor sau au fost inregistrate eronat, conducand la inregistrarea si ra por tarea unui rezultat gresit.
Astfel, conform pct. 63 din Reglementarile contabile confor me cu Directivele europene aprobate prin ordinul mentionat, corectarea erorilor din exercitiile financiare pre cedente, constatate in exercitiul financiar curent, in con tabilitate se efectueaza pe seama ...pentru articolul complet aici
Â
Â
Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
Astfel, conform pct. 63 din Reglementarile contabile confor me cu Directivele europene aprobate prin ordinul mentionat, corectarea erorilor din exercitiile financiare pre cedente, constatate in exercitiul financiar curent, in con tabilitate se efectueaza pe seama ...pentru articolul complet aici
Â
Â
Â
Â