Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Studiu de caz: PFA. Deducere cheltuieli cu diurna

Data actualizarii: 19 Noiembrie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PFAcontabilitatecodul fiscal
Auotr: Adrian Benta, valabil la 19-Noiembrie-2010

Intrebare:

Un PFA care isi obtine venituri pe baza de contract de comision lunar (retinere la sursa 10) isi poate deduce cheltuielile cu diurna (2.5 ori nivelul legal), daca da, care sunt conditiile? (care sunt actele normative care reglementeaza diurna-km, ore,.....etc; documente justificative (ordin deplasare, decont cheltuieli; foaie de parcurs; contract comodat).

Am intrebat la ANAF si ei considera aceasta cheltuiala deductibila (cod fiscal; ordin 1040/2004).

Raspuns:

Potrivit prevederilor de la art. 48 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal, o persoana ce obtine venituri din activitati independente intr-o forma organizata, beneficiaza la delegare si detasare de deducerea unei cheltuieli in procent de 2.5 ori fata de drepturile acordate in institutiile publice.
 
Dupa cum se cunoaste, singurul act normativ ce reglementeaza impozitarea veniturilor si deducerea cheltuielilor este Codul fiscal, iar acesta are prevedere expresa privind deducerea acestei cheltuieli in procentul mai sus amintit, daca este justificat prin documente si daca deplasarea a avut scopul obtinerii de venituri.
 
Documentul ce atesta deplasarea este reglementat de OMFP 3512/2008 privind documentele financiar – contabile, are denumirea ordin de deplasare, si trebuie sa poarte stampila (viza) societatii la care s-a efectuat deplasarea.
 
Actul normativ ce stabileste acordarea diurnei in tara este HG 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului.
 
Actul normativ ce stabileste acordarea diurnei in strainatate este HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
 
Dupa cum ati amintit si dvs., organizarea contabilitatii este in partida simpla, conform OMFP 1040/2004, si stabileste, in esenta, ca venitul impozabil reprezinta diferenta intre venitul incasat si cheltuielile platite in acelasi an, in scopul obtinerii de venituri impozabile.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X