email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care dintre modificarile Codului fiscal aduse de OUG 117 din 2010 va creeaza cele mai multe probleme?

codul fiscalformularul 112declaratia 112TVAimpozit pe profit
Este, poate, cea mai interesanta intrebare in aceasta perioada agitata din punct de vedere fiscal. E o intrebare pe care v-am adresat-o in cadrul unui chestionar, la inceputul acestui an, iar raspunsurile dvs., peste 700 la numar, au zugravit imaginea exacta a impactului pe care il are acest act normativ asupra muncii unui contabil.

Va intereseaza aceste raspunsuri? Bineinteles ca va intereseaza. Nu numai pentru ca e bine de stiut care sunt aspectele unde se poticnesc colegii dvs. contabili, aspecte de care va puteti lovi si dvs., ci si din alt motiv: aceasta este o intrebare deschisa, iar avantajul intrebarilor deschise este ca ele permit si surprinderea unei stari de spirit, un element mult mai sugestiv decat o statistica seaca.

Asadar, cu ce stare de spirit a intampinat lumea contabiliceasca noile modificari ale Codului fiscal? Am selectat cateva raspunsuri:

“In continuare combustibilul a ramas nedeductibil,  iar articolul care se refera la utilizarea exclusiva a unui autoturism pentru o singura activitate, care se poate incadra la deductibilitate, mi se pare prost gandit. Daca am o vaca, nu pot sa o folosesc si la tras la caruta, si sa dea lapte, nu-i asa? Pentru ca traieste in Romania! Hai sa mai cumparam una...”

“Sunt ambiguitati in ceea ce priveste stabilirea contributiile sociale pentru persoanele care realizeaza venituri profesionale (altele decat cele din drepturi de autor si pe baza de conventii civile) si sunt si salariati.”

“Orice corectura pentru o minima greseala pe D 112 presupune o noua declaratie completa, cap-coada, cu datele corecte, indiferent ce s-a gresit. E o mare porcarie, zic eu.”

“Care e logica impartirii anului 2010 in doi ani fiscali ? In acest mod deja suntem privati de un an calendaristic in ceea ce priveste recuperarea pierderii fiscale in 5-7 ani (anul 2010 reprezinta doi ani fiscali).”

“Am fost la un instructaj la finantele locale si la intrebarea daca se va putea lista declaratia unica D 112, tinand cont ca se raporteaza in format xml, la fel ca si Revisal-ul pe care nu-l poti lista, mi s-a raspuns ca sa adresez intrebarea in scris, sa o trimita la minister, pentru ca nu stie ce sa-mi spuna.”

“Cum se face trecerea de la platitor de TVA la neplatitor de TVA? Nu exista inca precizari clare privind ajustarea TVA.”

“Toate modificarile imi creeaza probleme, deoarece fac praf orice plan de business care se desfasoara in limite relativ legale. Modificarile sunt atat de multe ca mai bine se facea alt cod fiscal. Stati sa vedeti cand se va reveni la vreo trei sferturi din ele ce frumos va fi.”

“Cum este posibil intr-o tara asa-zis civilizata sa ai pierdere intr-un an, dar sa platesti impozit?”

“Ma deruteaza calculul impozitului pe profit al exercitiului 2010, in conditiile in care mai este in vigoare si ordonanta privind scutirea de la impozitul pe profit reinvestit. Nu apare nicio norma care sa trateze problema in acest an cu doua exercitii.”

“Nu-mi place volumul imens de informatii pe care trebuie sa le includem in Declaratia 112 si, in mod special, faptul ca termenele de depunere sunt extrem de scurte. Nu este singurul document cu termen scurt de depunere. Ma simt ca si cum as merge pe sarma si am sentimentul ca oricand as putea fac o eroare pentru care va trebui sa platesc cu varf si indesat, fara sa fi adus prejudicii Statului.”

“Iata cateva lucruri care ma deranjeaza:
1. calculul impozitului de profit pentru societatile care au avut cel putin intr-un trimestru impozit minim. Se ajunge astfel la plata unui impozit mare in trim.IV datorita cheltuielilor cu deductibilitate limitata;
2. anularea obligatiei de declarare a impozitului pe venitul din salarii pentru sediile secundare cu minimum 5 angajati;
3. nu stiu cum afecteaza OUG concediile si indemnizatiile in domeniul sanatatii.”

“Toate modificarile imi creeaza probleme. Este asa o avalansa pe capul nostru incat nu mai avem posibilitatea de a intelege, asimila si pune in practica in mod corect ceea ce se legifereaza non-stop. Din cate stiu, un guvern trebuie sa administreze, nu sa legifereze.”

“Cum este posibil ca eu, ca si contabil, sa aflu mai multe despre modificarile astea decat inspectorii fiscali? Ce incredere mai pot avea in controale daca, prin spate, aflu ca sunt supusi la presiuni pentru a amenda si a imputa orice? Haosul de acum nu a mai fost niciodata.”

“Nu inteleg care este logica utilizarii cursului valutar de la data integrarii in UE pentru calcularea plafonului de 35.000 euro pentru optiunea de TVA si a cursului euro de la finele anului anterior pentru cifra de afaceri pentru microintreprinderi.”

“Ordonanta nu ma lamureste in ceea ce priveste platile anticipate pentru impozitul pe profit in anul 2011 de catre persoanele juridice - sunt incluse sau nu platile de impozit minim in impozitul datorat si platit in anul precedent 2010?”

Cam asta ar fi situatia.
Iar concluzia o trage, foarte plastic, un repondent:
“Patronii striga ca e prea mult impozit de plata, bancile intreaba de ce atat de mult impozit si profit atat de mic, Fiscul urla dupa bani, iar noi contabilii platim oalele sparte.”

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscalformularul 112declaratia 112TVAimpozit pe profit


Data aparitiei: 24 Ianuarie 2011

Votati articolul "Care dintre modificarile Codului fiscal aduse de OUG 117 din 2010 va creeaza cele mai multe probleme?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X