Potrivit noilor reglementari din Codul Fiscal, baza de calcul a CAS-ului a fost plafonata la 5 salarii medii pe economie. Astfel, aceasta contributie nu mai are voie sa depaseasca 1.061 de lei. „Romania Libera” noteaza ca lucrurile sa schimba in cazul angajatorilor care platesc 20,8% din salariul brut acordat angajatului. Plafonarea nu va functiona individual, adica pe fiecare salariu acordat în parte, ci pe fondul de salarii. Legea spune ca baza lunara de calcul nu poate depasi produsul dintre numarul mediu al asiguratilor din unitatea respectiva si valoarea a cinci câstiguri salariale medii brute.
Â
Unii specialisti sunt de parere ca aceasta plafonare nu este deloc benefica. „Deoarece salariile de peste 100 milioane de lei vechi (aproximativ cinci salarii medii brute -n.r.) sunt rare într-o firma, angajatorii nu se vor bucura prea mult de plafonare", spune el. Astfel, daca o firma are doi angajati, din care un director cu un salariu egal cu noua salarii medii brute pe economie si o femei de serviciu cu doar un salariu mediu brut, atunci media pe salariat din firma respectiva va fi de 5, iar întreprinderea nu va beneficia de plafonare.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Â
În schimb însa, desi firma a platit CAS întreg pe salariul directorului, acesta la pensie nu va primi decât cinci puncte în loc de noua, deoarece el a beneficiat de plafonare la partea sa de contributie”, a declarat un participant la un seminar organizat de „Ziarul Financiar” pe teme de fiscalitate.