Veniturile, alte beneficii si valori patrimoniale sunt supuse legii fiscale indiferent daca sunt obtinute din activitati ce indeplinesc sau nu cerintele altor dispozitii legale. Asa prevede Codul de procedura fiscala in art. 14.
Articolul trebuie corelat cu prevederile legale in materia protectiei consumatorului, deoarece amenda vine din mai multe locuri.
Potrivit principiului mentionat, prin derogare de la regulile generale, anularea unui act juridic nu atrage restituirea de catre stat a impozitelor si taxelor generate de acel act juridic (taxe de timbru, impozitul pe cladiri platit de catre cumparator etc). Aceasta constituie o exceptie de la efectele nulitatii actelor juridice, intrucat statul (unitatile administrativ-teritoriale), in calitate de tert, nu isi vede drepturile desfiintate ca urmare a pronuntarii nulitatii actului juridic (principiul resoluto jure dantis resolvitur jus accipientis nu este aplicabil in privinta drepturilor statului rezultand din impozite si taxe)1.
In majoritatea legislatiilor contemporane din statele dezvoltate, veniturile realizate din activitati ilicite sunt impozabile. Acest principiu are la baza argumentul ca, intr-o epoca in care toate operatiunile efectuate intr-un context profesional sunt impozitate, nu este admisibila evitarea impozitarii unor activitati ilicite, sanctionabile2. Â
Spre exemplu, o societate comerciala are ca obiect de activitatea producerea de produse textile obtine si venituri din vanzarea de produse alimentare, fara a avea ca obiect de activitatea comertul. Chiar daca, potrivit obiectului e activitate ea desfasoara o activitate pentru care nu este autorizata, va fi supusa legislatiei fiscale si pentru activitatea de comercializare3.
Bun, deci statul impoziteaza si activitatile ilicite.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a contabilitatii
Daca le descopera, normal.
Caz in care discutam nitel si de evaziune fiscala, a carei pedeapsa e in cel mai bun caz amenda penala (daca evaziunea nu e de proportii si se acopera rapid prejudiciul cauzat statului).
Numai ca, tot statul, pentru aceeasi activitate, mai vine cu o amenda, deoarece, potrivit Legii nr. 12/1991 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite (un fel de „protectie a consumatorului”, dar de fapt a statului) enumera printre contraventii si efectuarea de acte sau fapte de comert de natura celor prevazute in Codul comercial sau in alte legi, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege.
Contraventai se lasa cu amenda si cu confiscarea bunurilor.
Adica si impozitat si cu banii luati.
Unii zic ca nu merita...
... sa afle statul.
Ce sa mai crezi?
Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri
1 . Daniel Dascalu, Catalin Alexandru, Explicatiile teoretice si practice ale Codului de Procedura Fiscala, Editura Rosetti, 2005, pag. 98.
2. R. Bufan, Tratat de drept fiscal, partea generala, vol. I, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2005, pag. 58
3. Lucian Tatu, Delia Catarama s.a., Ghid practic de fiscalitate, Ed. Raabe, 2005.