email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contabilitatea micului dejun la un hotel restaurant

contabilitatemonografie contabila
Monografie contabila pentru obiect de activitate hotel si restaurant

Traseul de la emiterea notei de plata de catre ospatar si pana la descarcarea gestiunii bucatariei. Cum se procedeaza daca clientii sunt cazati pe o perioada mai mare, servesc masa in cadrul restaurantului din hotel, dar platesc serviciile la sfarsitul sejurului cu card sau ordin de plata ? Cum se descarca gestiunea bucatariei daca cazarea este inclusiv mic dejun?                               

 
Consideram urmatoarele ipoteze:            
                

* Societatea conduce evidenta contabila la marfuri cu amanuntul.

* Societatea are adoptata ca politica contabila, conducerea inventarului permanent.                  

Planul de conturi este cel adoptat prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009, privind contabilitatea armonizata cu directivele europene si vom incerca sa surprindem principalele inregistrari contabile avand in vedere multitudinea de situatii posibile in practica.


*La primirea marfurilor si a materiilor prime intr-un restaurant se intocmeste nota de receptie ce va contine pentru marfuri si pretul de vanzare cu amanuntul al acestora.


Inregistrarile contabile sunt:  

                               
 - Pentru materii prime 301 Materii prime = 401 Furnizori si                             
4426 TVA deductibila = 401 Furnizori                                    
 - Pentru marfuri 371 Marfuri = 401"Furnizori                         
 4426 TVA deductibila" = 401"Furnizori                                  
 371 Marfuri"=378 Dif. de pret la marfuri cu valoarea adaosului comercial practicat                               
371 Marfuri = 4428 TVA neexigibila cu valoarea TVA de la adaos.

*  La vanzarea produselor se intocmeste nota de plata.
Se retine ca nota de plata are caracter de instiintare de plata, din punctul nostru de vedere nu este document fiscal, documentul fiscal este bonul emis de casa de marcat fiscala, conform art. 1 din OUG nr. 28/1999 privind casele de marcat.

* Emiterea bonului fiscal pentru consumul din restaurant se va face:


4111 vClienti = 701 Venituri din vanzarea produselor finite / 707 Venituri din vanzarea marfurilor, dupa caz, productie proprie sau marfuri

4111 Clienti =  4427 TVA colectata pentru valoarea TVA.                          

Incasare cu numerar sau card a consumatiei:                       

5311 Casa in lei /5121 Conturi la banci in lei = 4111 Clienti                     

Emiterea bonului fiscal sau a facturii pentru cazare se va inregistra prin articolele:


4111 Clienti = 704 Venituri din prestari servicii pentru cazare                  

4111 Clienti =  4427 TVA colectata pentru TVA                  

Colectarea taxei de statiune/camping, dupa caz, se va efectua prin inregistrarea:


4111 Clienti = 446 Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate analitic distinct.


 * Descarcarea gestiunii bucatariei este aceeasi indiferent de modul de plata
(pe loc cu cash, card sau ulterior sau inclus in micul dejun gratuit). La prepararea mancarurilor la bucatarie, gestionarul este obligat sa intocmeasca bon de consum unde se inregistreaza ce s-a consumat, acesta se verifica ulterior in contabilitate pe baza retetarelor produselor.   
                      

 * Daca in micul dejun sunt incluse si marfuri (pliculete de ceai, pachetele de unt, etc.) pentru scaderea din gestiune se va utiliza metoda coeficientului K descris mai jos. Desigur va exista o anumita optica privind deductibilitatea cheltuielii, insa dvs. trebuie sa demonstrati ca acestea sunt cheltuieli efectuate in scopul obtinerii de venituri conform art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.                  

  * Inregistrarile contabile pentru descarcarea gestiunii de materii prime:

Pentru consumul de materii prime folosite la prepararea mancarurilor: 601Cheltuieli cu materii prime = 301 Materii prime (trebuie amintit ca in contabilitate se va inregistra si productia de produse finite 345 Produse finite = 711 Venituri din variatia  stocurilor, urmand ca pe masura darii in consum a materiilor prime folosite si a vanzarii produselor finite sa se descarce si productia prin inregistrarea 711 = 345. Se necesita detalierea determinarii costului de productie conform prevederilor O.M.F.P. nr. 1.826/2003, privind contabilitatea de gestiune, si O.M.F.P. nr. 3055/2009.                             


 * Pentru marfurile vandute se procedeaza astfel:

 - se calculeaza k = (sold initial cont 378+ Intrari cont 378)/(sold initial cont 371+ intrari cont371)                               

- venitul obtinut din vanzarea marfurilor ( cont 707 Venituri din vanzarea marfurilor se imparte la (1+k) si astfel se determina adaosul comercial aplicat (cont 378), iar diferenta fata de venit va fi contul 607"Cheltuieli cu marfurile)


 * Astfel, descarcarea gestiunii de marfuri se va inregistra prin urmatoarele articole contabile:                                          
607 Cheltuieli cu vanzarea marfurilor = 371Marfuri                                      
 378 Dif. de pret la marfuri = 371 Marfuri                                 
 4428 TVA neexigibila = 371 Marfuri              

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

e-Factura si e-Transport. Atentie la NOUTATILE de la 1 iulie!


ANAF are la dispozitie 2 noi instrumente de control si urmarire, destinate sa stopeze evaziunea fiscala si sa creasca gradul de colectare a TVA: e-Factura si e-Transport!

  • Stiti exact ce obligatii noi aveti?
  • Care sunt erorile pe care le puteti comite?
  • Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsuri exacte gasiti in  e-Factura. e-Transport. Restart pentru sistemul fiscal din Romania!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitatemonografie contabila

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 25 Martie 2011


Votati articolul "Contabilitatea micului dejun la un hotel restaurant":
Rating:

Nota: 4.28 din 5 din 16 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Alte articole publicate in data de 25 Martie 2011 ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X