Acest regulament reprezinta o reformare a Regulamentului (CE) nr.1777/2005 al Consiliului din 17 octombrie 2005 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 77/388/CEE privind sistemul comun privind taxa pe valoare adaugata, care s-a impus in contextul implementarii Directivei 2006/112/CE.
Obiectivul Regulamentului (UE) nr.282/2011 este de a asigura aplicarea uniforma a actualului sistem de TVA, prin stabilirea unor masuri de punere in aplicare a anumitor
dispozitii din titlurile I-V si VII-XII ale Directivei 2006/112/CE, in special in ceea ce priveste persoanele impozabile, livrarea de bunuri si prestarea de servicii si locul operatiunilor impozabile.
De asemenea, regulamentul reflecta modificarile rezultate din adoptarea Directivei 2008/8/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor si inglobeaza liniile directoare adoptate recent de Comitetul TVA din cadrul Comisiei Europene, conferindu-le acestora certitudine juridica.
Prevederile Regulamentului UE nr.282/2011 intra in vigoare la data de 1 iulie 2011, cu exceptia anumitor dispozitii mentionate in mod explicit in regulament care intra in vigoare ulterior acestei date si se aplica direct in toate statele membre.
REGULAMENTUL DE PUNERE IN APLICARE (UE) NR. 282/2011 AL CONSILIULUI

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Examen Consultant Fiscal 2025
din 15 martie 2011
de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata
CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
avand in vedere Tratatul privind functionarea Uniunii Europene,
avand in vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata ( 1 ), in special articolul 397,
avand in vedere propunerea Comisiei Europene,
intrucat:
(1) Regulamentului (CE) nr. 1777/2005 al Consiliului din 17 octombrie 2005 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 77/388/CEE privind sistemul comun privind taxa pe valoarea adaugata ( 2 ) trebuie sa i se aduca o serie de modificari substantiale. Din motive de claritate si de coerenta, este oportuna reformarea respectivelor dispozitii.
(2) Directiva 2006/112/CE contine norme privind taxa pe valoarea adaugata (TVA) care, in unele cazuri, sunt supuse interpretarii de catre statele membre. Adoptarea unor dispozitii comune de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE ar trebui sa asigure o conformitate sporita a aplicarii sistemului TVA cu obiectivul pietei interne, in cazurile in care au aparut sau pot aparea divergente de aplicare incompatibile cu buna functionare a unei astfel de piete interne. Aceste masuri de punere in aplicare sunt obligatorii din punct de vedere juridic numai de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament si nu aduc atingere valabilitatii legislatiei si interpretarii adoptate anterior de statele membre.
(3) Modificarile care rezulta din adoptarea Directivei 2008/8/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor ( 3 ) ar trebui sa se reflecte in prezentul regulament.
(4) Prezentul regulament urmareste sa asigure aplicarea uniforma a actualului sistem TVA, prin adoptarea unor norme de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE, in special in ceea ce priveste persoanele impozabile, livrarea de bunuri si prestarea de servicii si locul operatiunilor impozabile. In conformitate cu principiul proportionalitatii prevazut la articolul 5 alineatul (4) din Tratatul privind Uniunea Europeana, prezentul regulament nu depaseste ceea ce este necesar pentru realizarea acestui obiectiv. Intrucat este obligatoriu si se aplica direct in toate statele membre, aplicarea in mod uniform va fi cel mai bine asigurata printr-un regulament.
(5) Respectivele dispozitii de punere in aplicare contin reguli specifice care raspund anumitor probleme legate de aplicare si sunt menite sa asigure un tratament uniform in intreaga Uniune numai pentru circumstantele specifice in cauza. Prin urmare, acestea nu pot fi incidente in alte cazuri si, avand in vedere formularea lor, trebuie aplicate in mod restrictiv.
(6) In cazul in care o persoana neimpozabila isi schimba resedinta si transfera un mijloc de transport nou sau in cazul in care un mijloc de transport nou se intoarce in statul membru din care a fost livrat initial cu scutire de TVA persoanei neimpozabile care il trimite inapoi, ar trebui sa se clarifice ca un astfel de caz nu reprezinta o achizitionare intracomunitara a unui mijloc de transport.
(7) Pentru anumite prestari de servicii, este suficient ca prestatorul sa demonstreze ca clientul acestor servicii, persoana impozabila sau neimpozabila, este stabilit in afara Comunitatii astfel incat furnizarea acestor servicii sa nu fie supusa TVA.
Click aici pentru continuare >>>