email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF reaminteste: Regulamentul UE privind TVA intra in vigoare la 1 iulie

TVAscutire de TVAsistemul comun al taxei pe valoarea adaugata
ANAF reaminteşte ca, de la 1 iulie a.c., intra in vigoare Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoare adaugata.
 
Acest regulament reprezinta o reformare a Regulamentului (CE) nr.1777/2005 al Consiliului din 17 octombrie 2005 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 77/388/CEE privind sistemul comun privind taxa pe valoare adaugata, care s-a impus in contextul implementarii Directivei 2006/112/CE.
 
Obiectivul Regulamentului (UE) nr.282/2011 este de a asigura aplicarea uniforma a actualului sistem de TVA, prin stabilirea unor masuri de punere in aplicare a anumitor
dispozitii din titlurile I-V si VII-XII ale Directivei 2006/112/CE, in special in ceea ce priveste persoanele impozabile, livrarea de bunuri si prestarea de servicii si locul operatiunilor impozabile.

De asemenea, regulamentul reflecta modificarile rezultate din adoptarea Directivei 2008/8/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor si inglobeaza liniile directoare adoptate recent de Comitetul TVA din cadrul Comisiei Europene, conferindu-le acestora certitudine juridica.
 
Prevederile Regulamentului UE nr.282/2011 intra in vigoare la data de 1 iulie 2011, cu exceptia anumitor dispozitii mentionate in mod explicit in regulament care intra in vigoare ulterior acestei date si se aplica direct in toate statele membre.


REGULAMENTUL DE PUNERE IN APLICARE (UE) NR. 282/2011 AL CONSILIULUI
din 15 martie 2011
de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
avand in vedere Tratatul privind functionarea Uniunii Europene,
avand in vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata ( 1 ), in special articolul 397,
avand in vedere propunerea Comisiei Europene,
intrucat:

(1) Regulamentului (CE) nr. 1777/2005 al Consiliului din 17 octombrie 2005 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 77/388/CEE privind sistemul comun privind taxa pe valoarea adaugata ( 2 ) trebuie sa i se aduca o serie de modificari substantiale. Din motive de claritate si de coerenta, este oportuna reformarea respectivelor dispozitii.

(2) Directiva 2006/112/CE contine norme privind taxa pe valoarea adaugata (TVA) care, in unele cazuri, sunt supuse interpretarii de catre statele membre. Adoptarea unor dispozitii comune de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE ar trebui sa asigure o conformitate sporita a aplicarii sistemului TVA cu obiectivul pietei interne, in cazurile in care au aparut sau pot aparea divergente de aplicare incompatibile cu buna functionare a unei astfel de piete interne. Aceste masuri de punere in aplicare sunt obligatorii din punct de vedere juridic numai de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament si nu aduc atingere valabilitatii legislatiei si interpretarii adoptate anterior de statele membre.

(3) Modificarile care rezulta din adoptarea Directivei 2008/8/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor ( 3 ) ar trebui sa se reflecte in prezentul regulament.

(4) Prezentul regulament urmareste sa asigure aplicarea uniforma a actualului sistem TVA, prin adoptarea unor norme de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE, in special in ceea ce priveste persoanele impozabile, livrarea de bunuri si prestarea de servicii si locul operatiunilor impozabile. In conformitate cu principiul proportionalitatii prevazut la articolul 5 alineatul (4) din Tratatul privind Uniunea Europeana, prezentul regulament nu depaseste ceea ce este necesar pentru realizarea acestui obiectiv. Intrucat este obligatoriu si se aplica direct in toate statele membre, aplicarea in mod uniform va fi cel mai bine asigurata printr-un regulament.

(5) Respectivele dispozitii de punere in aplicare contin reguli specifice care raspund anumitor probleme legate de aplicare si sunt menite sa asigure un tratament uniform in intreaga Uniune numai pentru circumstantele specifice in cauza. Prin urmare, acestea nu pot fi incidente in alte cazuri si, avand in vedere formularea lor, trebuie aplicate in mod restrictiv.

(6) In cazul in care o persoana neimpozabila isi schimba resedinta si transfera un mijloc de transport nou sau in cazul in care un mijloc de transport nou se intoarce in statul membru din care a fost livrat initial cu scutire de TVA persoanei neimpozabile care il trimite inapoi, ar trebui sa se clarifice ca un astfel de caz nu reprezinta o achizitionare intracomunitara a unui mijloc de transport.

(7) Pentru anumite prestari de servicii, este suficient ca prestatorul sa demonstreze ca clientul acestor servicii, persoana impozabila sau neimpozabila, este stabilit in afara Comunitatii astfel incat furnizarea acestor servicii sa nu fie supusa TVA.

Click aici pentru continuare >>>

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAscutire de TVAsistemul comun al taxei pe valoarea adaugata

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 20 Mai 2011


Votati articolul "ANAF reaminteste: Regulamentul UE privind TVA intra in vigoare la 1 iulie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 20 Mai 2011 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X