email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF reaminteste: Regulamentul UE privind TVA intra in vigoare la 1 iulie

TVAscutire de TVAsistemul comun al taxei pe valoarea adaugata
ANAF reaminteşte ca, de la 1 iulie a.c., intra in vigoare Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoare adaugata.
 
Acest regulament reprezinta o reformare a Regulamentului (CE) nr.1777/2005 al Consiliului din 17 octombrie 2005 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 77/388/CEE privind sistemul comun privind taxa pe valoare adaugata, care s-a impus in contextul implementarii Directivei 2006/112/CE.
 
Obiectivul Regulamentului (UE) nr.282/2011 este de a asigura aplicarea uniforma a actualului sistem de TVA, prin stabilirea unor masuri de punere in aplicare a anumitor
dispozitii din titlurile I-V si VII-XII ale Directivei 2006/112/CE, in special in ceea ce priveste persoanele impozabile, livrarea de bunuri si prestarea de servicii si locul operatiunilor impozabile.

De asemenea, regulamentul reflecta modificarile rezultate din adoptarea Directivei 2008/8/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor si inglobeaza liniile directoare adoptate recent de Comitetul TVA din cadrul Comisiei Europene, conferindu-le acestora certitudine juridica.
 
Prevederile Regulamentului UE nr.282/2011 intra in vigoare la data de 1 iulie 2011, cu exceptia anumitor dispozitii mentionate in mod explicit in regulament care intra in vigoare ulterior acestei date si se aplica direct in toate statele membre.


REGULAMENTUL DE PUNERE IN APLICARE (UE) NR. 282/2011 AL CONSILIULUI
din 15 martie 2011
de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
avand in vedere Tratatul privind functionarea Uniunii Europene,
avand in vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata ( 1 ), in special articolul 397,
avand in vedere propunerea Comisiei Europene,
intrucat:

(1) Regulamentului (CE) nr. 1777/2005 al Consiliului din 17 octombrie 2005 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 77/388/CEE privind sistemul comun privind taxa pe valoarea adaugata ( 2 ) trebuie sa i se aduca o serie de modificari substantiale. Din motive de claritate si de coerenta, este oportuna reformarea respectivelor dispozitii.

(2) Directiva 2006/112/CE contine norme privind taxa pe valoarea adaugata (TVA) care, in unele cazuri, sunt supuse interpretarii de catre statele membre. Adoptarea unor dispozitii comune de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE ar trebui sa asigure o conformitate sporita a aplicarii sistemului TVA cu obiectivul pietei interne, in cazurile in care au aparut sau pot aparea divergente de aplicare incompatibile cu buna functionare a unei astfel de piete interne. Aceste masuri de punere in aplicare sunt obligatorii din punct de vedere juridic numai de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament si nu aduc atingere valabilitatii legislatiei si interpretarii adoptate anterior de statele membre.

(3) Modificarile care rezulta din adoptarea Directivei 2008/8/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor ( 3 ) ar trebui sa se reflecte in prezentul regulament.

(4) Prezentul regulament urmareste sa asigure aplicarea uniforma a actualului sistem TVA, prin adoptarea unor norme de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE, in special in ceea ce priveste persoanele impozabile, livrarea de bunuri si prestarea de servicii si locul operatiunilor impozabile. In conformitate cu principiul proportionalitatii prevazut la articolul 5 alineatul (4) din Tratatul privind Uniunea Europeana, prezentul regulament nu depaseste ceea ce este necesar pentru realizarea acestui obiectiv. Intrucat este obligatoriu si se aplica direct in toate statele membre, aplicarea in mod uniform va fi cel mai bine asigurata printr-un regulament.

(5) Respectivele dispozitii de punere in aplicare contin reguli specifice care raspund anumitor probleme legate de aplicare si sunt menite sa asigure un tratament uniform in intreaga Uniune numai pentru circumstantele specifice in cauza. Prin urmare, acestea nu pot fi incidente in alte cazuri si, avand in vedere formularea lor, trebuie aplicate in mod restrictiv.

(6) In cazul in care o persoana neimpozabila isi schimba resedinta si transfera un mijloc de transport nou sau in cazul in care un mijloc de transport nou se intoarce in statul membru din care a fost livrat initial cu scutire de TVA persoanei neimpozabile care il trimite inapoi, ar trebui sa se clarifice ca un astfel de caz nu reprezinta o achizitionare intracomunitara a unui mijloc de transport.

(7) Pentru anumite prestari de servicii, este suficient ca prestatorul sa demonstreze ca clientul acestor servicii, persoana impozabila sau neimpozabila, este stabilit in afara Comunitatii astfel incat furnizarea acestor servicii sa nu fie supusa TVA.

Click aici pentru continuare >>>

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAscutire de TVAsistemul comun al taxei pe valoarea adaugata


Data aparitiei: 20 Mai 2011

Votati articolul "ANAF reaminteste: Regulamentul UE privind TVA intra in vigoare la 1 iulie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X