email
Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pierdere contabila si pierdere fiscala

inregistrari contabilerezultatul reportatprofit si pierderecodul fiscalpierdere contabilapierdere fiscala
Problema:
Daca anul anterior am pierdere, iar rezultatul reportat este pierdere, iar in anul curent am profit, cum acopar pierderea din profitul actual, altfel spus care pierdere o acopar cea contabila sau cea fiscala? Se tine cont de cheltuielile nedeductibile din anii anteriori?

Solutie:
In primul rand  trebuie sa  clarificam aspectele privind:
         - pierderea contabila si
         - pierderea fiscala.
 
Pierderea contabila este cea inregistrata in soldul debitor al contului 121 Profit si pierdere, respectiv contul 117 Rezultatul reportat, conform prevederilor Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile ulterioare.
 
Pierderea contabila se acopera din profitul exercitiului financiar incheiat, din profitul contabil reportat, din rezervele constituite din profitul net, din capital social si din alte resurse financiare proprii.
Aceasta pierdere se poate recupera numai din profiturile contabile din anii urmatori fara sa existe o limita a recuperarii, in timp.
Pierderea contabila a exercitiului curent este evidentiata in soldul debitor al contului 121 Profit si pierdere. Pe baza aprobarii situatiilor financiare anuale de catre adunarea generala a actionarilor, pierderea evidentiata se preia in exercitiul urmator in rezultatul reportat (contul 117).
 
Pierderea fiscala, este pierderea declarata prin declaratia 101,  aprobata prin OANAF 2689/2010. Pierderea fiscala se determina extracontabil, pe baza pierderii contabile influentate de cheltuielile deductibile si nedeductibile prevazute de Codul fiscal si se reflecta in declaratiile privind  impozitul pe profit (1000. In declaratia anuala privind impozitul pe profit (101), pierderea fiscala de recuperat din anii precedenti se inscrie la randul 38.
 
Recuperarea pierderilor fiscale se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, conform prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii lor.
 
Rezulta ca, pierderea inregistrata de societate in evidenta contabila, respectiv debitul ct. 117 se poate acoperi pe toata perioada de existenta a societatii.
 
Pierderea declarata prin formularul 101 (care nu este aceeasi cu pierderea din ct. 117) poate fi recuperata intr-o perioada de 5 ani, respectiv 7 ani, incepand cu pierderea anului 2009, consecutivi, de la inregistrarea ei.
Pierderea fiscala se recupereaza la fiecare termen de plata al impozitului pe profit, respectiv trimestrial.
Exemplu:
Pentru anul 2009 sa presupunem ca  ati declarat prin formularul 101 o pierdere de 1500 lei si o pierdere contabila, conform situatiilor financiare, de 2000 lei (sold debitor cont 117 =2000 lei).
 
Pana la finele anului 2010 pierderea contabila preluata in balanta de verificare, nu se poate acoperi.
Prin formularul 100 pentru trimestrul I 2011 ati stabilit un profit fiscal de 1000 lei.
Rezulta ca pentru trim. I nu mai datorati impozit pe profit si ati acoperit si o parte din pierderea declarata prin formularul 101 (din pierderea de 1500 lei din anul 2009).
 
In continuare, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit se putea recupera pierdere fiscala.
In concluzie potrivit prevederilor art. 26, alin. (1) si (5) din Codul fiscal , pierderile anuale fiscale se recupereaza in ordinea inregistrarii lor, din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5, (7) ani consecutivi.
 
Asadar, repartizarea profitului se face prin hotarare a Adunarii generale a asociatilor, pe destinatiile prevazute de lege;
Daca aveti pierderi de recuperat dein anii precedenti , mai intai recuperatii aceste pierderi si apoi faceti alte repartizari.

Inregistrari contabile pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti:
La data aprobarii Procesului verbal al asociatiilor in anul 2012 in legatura cu repartizarea profitului realizat in anul 2011
 121 Profit si pierdere (SFC ct.121 an 2011) = 117 Rezultatul reportat (analitic distinct) si
 
117 Rezultatul reportat (analitic distinct an 2011) = 117 Rezultatul reportat (analitic distinct ani anteriori)

NOUTATI din Legislatia Contabila

Amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa politicilor si procedurilor contabile!


Pachetul de POLITICI SI PROCEDURI CONTABILE va ajuta sa evitati o amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa setului complet de politici si procedur.

Atentie, cele doua lucrari mentionate mai sus sunt in perfecta concordanta cu noile reguli de intocmire a politicilor si a procedurilor contabile, reguli introduse de:

  •   OMFP nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulerioare;
  •   OMFP nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile;
  •   Legea nr. 227/2015 privind noul Cod fiscal.
  •   Legea 263/2019
  •   OUG 78/2019
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrari contabilerezultatul reportatprofit si pierderecodul fiscalpierdere contabilapierdere fiscala

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 30 Mai 2011


Votati articolul "Pierdere contabila si pierdere fiscala":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 13 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Venituri din donatii. Cum se completeaza Declaratia 101

    • Studiem situatia unei asociatiatii care desfasoara activitati fara scop patrimonial cu codul CAEN 9499 si care primeste donatii de la persoane fizice din UE pe care le distribuie apoi la persoane fizice din Romania, tot sub forma de donatii. La ce rand din declaratia cod 101 inregistram aceste donatii distribuite catre persoane fizice din Romania? La rd. 27, 32 sau 33? Sumele distribuite persoanelor fizice din Romania, care nu sunt mai mult de 2.200 lei intr-un an, se declara in dec...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF pe TVA: exemple de nereguli depistate si recomandarile consultantilor

    • Inspectorii ANAF au efectuat frecvent controale in materie de TVA in ultimele luni si au descoperit firme care au inregistrat in contabilitate si in alte documente cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale, pentru a a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale. TVA-ul este o taxa vitala pentru autoritati, din moment ce aduce peste 25% din veniturile bugetare. Asadar, nu trebuie ne surprinda interesul Fiscului pentru colectarea acestei taxe, totul pe...» citeste mai departe aici

  • 4 lucruri bine de stiut despre inspectia fiscala

    • Inspectia fiscala reprezinta activitatea ce are ca obiect verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor in legatura cu stabilirea obligatiilor fiscale de catre contribuabil/platitor, respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile, verificarea sau stabilirea, dupa caz, a bazelor de impozitare si a situatiilor de fapt aferente, stabilirea diferentelor de obligatii fiscale principale. Inspectia fiscala...» citeste mai departe aici

  • Ce declaratii fiscale au termen de depunere 27 martie 2023

    • Conform Calendarului obligatiilor fiscale publicat de ANAF, contribuabilii au termen limita data de 27 martie 2023 pentru a depune mai multe declaratii fiscale importante. Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman informeaza contribuabili...» citeste mai departe aici

  • Cum pastrezi in siguranta documentele contabile

    • Documentele contabile trebuie indosariate si pastrate in siguranta, scopul fiind acela de a putea verifica si justifica activitatea pe care o probeaza, pentru anumite perioade de timp, asa cum cer prevederile legale. Acest interval de timp poate varia de la un an la mai multi, in functie de natura documentelor respective. Sunt numeroase reguli si strategii care ajuta la buna pastrarea a documentelor, dar si pentru identificarea rapida si usoara a celor necesare, la un moment dat, in cursul ac...» citeste mai departe aici

  • Noutati in Legea societatilor si legea privind registrul comertului referitoare la transformarile, fuziunile si divizarile transfrontaliere

    • Legea societatilor si Legea privind registrul comertului vor fi modificate pentru transpunerea Directivei (UE) 2019/2121 a Parlamentului European si a Consiliului din 27 noiembrie 2019 de modificare a Directivei (UE) 2017/1132 in ceea ce priveste transformarile, fuziunile si divizarile transfrontaliere, se arata intr-un proiect de lege al Ministerului Justitiei.  Obiectivul declarat al propunerii ce a devenit Directiva (UE) 2019/2121 a fost, potrivit expun...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X