email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pierdere contabila si pierdere fiscala

inregistrari contabilerezultatul reportatprofit si pierderecodul fiscalpierdere contabilapierdere fiscala
Problema:
Daca anul anterior am pierdere, iar rezultatul reportat este pierdere, iar in anul curent am profit, cum acopar pierderea din profitul actual, altfel spus care pierdere o acopar cea contabila sau cea fiscala? Se tine cont de cheltuielile nedeductibile din anii anteriori?

Solutie:
In primul rand  trebuie sa  clarificam aspectele privind:
         - pierderea contabila si
         - pierderea fiscala.
 
Pierderea contabila este cea inregistrata in soldul debitor al contului 121 Profit si pierdere, respectiv contul 117 Rezultatul reportat, conform prevederilor Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile ulterioare.
 
Pierderea contabila se acopera din profitul exercitiului financiar incheiat, din profitul contabil reportat, din rezervele constituite din profitul net, din capital social si din alte resurse financiare proprii.
Aceasta pierdere se poate recupera numai din profiturile contabile din anii urmatori fara sa existe o limita a recuperarii, in timp.
Pierderea contabila a exercitiului curent este evidentiata in soldul debitor al contului 121 Profit si pierdere. Pe baza aprobarii situatiilor financiare anuale de catre adunarea generala a actionarilor, pierderea evidentiata se preia in exercitiul urmator in rezultatul reportat (contul 117).
 
Pierderea fiscala, este pierderea declarata prin declaratia 101,  aprobata prin OANAF 2689/2010. Pierderea fiscala se determina extracontabil, pe baza pierderii contabile influentate de cheltuielile deductibile si nedeductibile prevazute de Codul fiscal si se reflecta in declaratiile privind  impozitul pe profit (1000. In declaratia anuala privind impozitul pe profit (101), pierderea fiscala de recuperat din anii precedenti se inscrie la randul 38.
 
Recuperarea pierderilor fiscale se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, conform prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii lor.
 
Rezulta ca, pierderea inregistrata de societate in evidenta contabila, respectiv debitul ct. 117 se poate acoperi pe toata perioada de existenta a societatii.
 
Pierderea declarata prin formularul 101 (care nu este aceeasi cu pierderea din ct. 117) poate fi recuperata intr-o perioada de 5 ani, respectiv 7 ani, incepand cu pierderea anului 2009, consecutivi, de la inregistrarea ei.
Pierderea fiscala se recupereaza la fiecare termen de plata al impozitului pe profit, respectiv trimestrial.
Exemplu:
Pentru anul 2009 sa presupunem ca  ati declarat prin formularul 101 o pierdere de 1500 lei si o pierdere contabila, conform situatiilor financiare, de 2000 lei (sold debitor cont 117 =2000 lei).
 
Pana la finele anului 2010 pierderea contabila preluata in balanta de verificare, nu se poate acoperi.
Prin formularul 100 pentru trimestrul I 2011 ati stabilit un profit fiscal de 1000 lei.
Rezulta ca pentru trim. I nu mai datorati impozit pe profit si ati acoperit si o parte din pierderea declarata prin formularul 101 (din pierderea de 1500 lei din anul 2009).
 
In continuare, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit se putea recupera pierdere fiscala.
In concluzie potrivit prevederilor art. 26, alin. (1) si (5) din Codul fiscal , pierderile anuale fiscale se recupereaza in ordinea inregistrarii lor, din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5, (7) ani consecutivi.
 
Asadar, repartizarea profitului se face prin hotarare a Adunarii generale a asociatilor, pe destinatiile prevazute de lege;
Daca aveti pierderi de recuperat dein anii precedenti , mai intai recuperatii aceste pierderi si apoi faceti alte repartizari.

Inregistrari contabile pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti:
La data aprobarii Procesului verbal al asociatiilor in anul 2012 in legatura cu repartizarea profitului realizat in anul 2011
 121 Profit si pierdere (SFC ct.121 an 2011) = 117 Rezultatul reportat (analitic distinct) si
 
117 Rezultatul reportat (analitic distinct an 2011) = 117 Rezultatul reportat (analitic distinct ani anteriori)

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrari contabilerezultatul reportatprofit si pierderecodul fiscalpierdere contabilapierdere fiscala


Data aparitiei: 30 Mai 2011

Votati articolul "Pierdere contabila si pierdere fiscala":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X