S-a achizitionat o cladire in baza unui contract de vanzare-cumparare in valoare de 24825,92 lei fara TVA. S-a perceput onorariul de 595,20 lei, din care TVA 115,20 lei pentru care s-a emis factura de catre Biroul Notarial. La momentul declararii la Taxe si Impozite, s-a cerut ca in valoarea de inventar a cladirii sa fie inclusa si suma de 480 lei, reprezentand onorariul la contractul respective.
Â
Intrebare: Valoarea de inventar a cladirii, este compusa din valoarea constructiei plus onorariul?
Â
Raspuns:
Â
Potrivit art. 253 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, in cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii.
Â
Valoarea de inventar a cladirii este valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului cladirii, conform prevederilor legale in vigoare.
Â
Pct. 105 alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 stabileste ca o imobilizare corporala recunoscuta ca activ trebuie evaluata initial la costul sau determinat potrivit regulilor de evaluare din aceste reglementari, in functie de modalitatea de intrare in entitate.
Â

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Conform pct. 50 alin. (1) la data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
Â
  a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
  b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
  c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentând aport la capitalul social;
  d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
Â
Astfel cum prevede pct. 51 alin. (1) costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
Â
Asadar, la data achizitiei constructia trebuie inregistrata in contabilitate la costul de achizitie determinat conform reglementarilor mai sus redate.
Â
In costul de achizitie al cladirii se include si onorariul notarului in suma de 480 lei.
Â