Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

ANAF cere 1.000 de insolvente

Data actualizarii: 15 Iunie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ONRCANAFAgentia Nationala de Administrare Fiscalainsolventacereri de insolventa

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) se comporta ca orice alt creditor si cere insolventa firmelor care nu reusesc sa-si achite debitele catre bugetul de stat. In primele trei luni ale anului fiscul a introdus 991 de cereri noi de insolventa pentru companiile care au datorii neachitate la scadenta. In aceeasi perioada, numarul total de firme intrate in insolventa a fost de 5.082.

In primul trimestru al acestui an, ANAF a continuat sa introduca noi cereri de insolventa si s-a inscris la masa credala pentru a recupera 1.727 de milioane de lei, au precizat, la solicitarea SFin, reprezentantii Agentiei. Spre comparatie, in 2009 fiscul cerea instantelor declansarea procedurilor de faliment pentru aproape 5.000 de companii in incercarea de recuperare a unor datorii catre buget de circa doua miliarde de lei. In cele mai multe cazuri, datoriile provin din impozite si din taxa pe valoarea adaugata. Falimentul si reorganizarea financiara sunt ultimele parghii pe care ANAF le are la dispozitie pentru recuperarea creantelor si se recurge la ele atunci cand masurile de executare silita nu au dat randamentul scontat sau cand situatiile financiare ale contribuabililor nu lasa loc altor masuri.

50.000 de insolvente in 3 ani

In primul trimestru al acestui an au intrat in insolventa 5.082 de firme, in scadere cu 18,6% fata de aceeasi perioada din 2010, iar in acelasi interval 7.209 societati si-au suspendat activitatea, cu 63,8% mai putine, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). In luna martie s-au inregistrat cele mai multe insolvente de la inceputul anului, respectiv 2.198, fata de 1.243 in ianuarie si 1.650 in luna februarie. Cele mai multe firme care au apelat in acest interval la procedura insolventei au fost din domeniul comertului, urmate de cele din industria prelucratoare si de cele din sectorul constructiilor. Distributia pe judete pozitioneaza Dolj pe primul loc dupa numarul firmelor care au nu au mai avut fonduri pentru a-si achita datoriile, cu 453 de firme, urmat de Bucuresti (431) si Prahova (345).

Anul trecut numarul insolventelor a ajuns la 21.692, putin peste nivelul inregistrat in 2009, cand 19.894 de companii au intrat in incapacitate de plata.

Potrivit unui document guvernamental, numarul firmelor pentru care a fost declansata procedura de insolventa in perioada ianuarie 2008-septembrie 2010 se ridica la aproape 50.000, in 60% din cazuri actiunea fiind finalizata.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X