In unele situatii de reevaluari ale imobilelor, apar unele neconcordante care vor trebui solutionate in conformitate cu legea. Astfel, in cazul unui imobil aflat la prima evaluare, se poate ajunge, in urma reevaluarii, la o valoare mai mica fata de valoarea de intrare in contabilitate. Cum se va proceda in acest caz cu diferenta si cu amortizarea ramasa?
In cazul in care diferenta de reevaluare este considerata cheltuiala nedeductibila (6813=212), poate fi anulata amortizarea cumulata pe 2 ani sau se va stabili soldul la valoare initiala, adaugandu-se lunar amortizarea la noua valoare?
Intr-o astfel de situatia, legea prevede ca inregistrarea sa se faca sub forma 6813 "Cheltuieli cu amortizarea si alte sume asimilate" = 212 "Constructii" pentru reevaluarea la o valoare mai mica decat cea initiala a cladirii. Cheltuiala este nedeductibila la determinarea impozitului pe profit conform art. 21 alin. (4) lit. ş din Codul fiscal.
Probleme care privesc inregistrarea in contabilitate provin de la tratamentul contabil al amortizarii deja existente la data reevaluarii. Potrivit capitol 8.2.5 Reguli de evaluare alternativa din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea armonizata cu directivele europene, respectiv conform pct. 122 alin. (2) din amortizarea poate fi tratata in doua metode, dupa cum urmeaza, din care dvs trebuie sa decideti cea mai adecvata:
1. a) amortizarea se recalculeaza proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului.
b) amortizarea se elimina din valoarea contabila bruta a activului.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Manual de politici contabile - Stick USB
In practica, se foloseste cel mai des metoda eliminarii amortizarii din valoarea contabila, situatie in care, potrivit precizarilor din Ghidul de aplicare a OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, elaborat de autoritatile fiscale din Romania, se va face inregistrarea contabila 2812 "Amortizarea constructiilor" = 212 "Constructii".