Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Studiu de caz: Inregistrarile contabile aferente realizarii unei cifre de afaceri inferioara plafonului de scutire de TVA

Data actualizarii: 28 Iulie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TVAdeductibilitatebunuri de capitalCodul fiscal

De la inceputul anului in curs, au intrat in vigoare noi reglementari in ceea ce priveste scutirea de TVA a contribuabililor. In aceasta privinta, identificarea inregistrarilor contabile aferente operatiunii de trecere de la statutul de platitor de TVA la neplatitor de TVA reprezinta informatii extrem de utile dat fiind faptul ca aceste operatiuni se efectueaza in situatia in care cifra de afaceri nu atinge plafonul de scutire de TVA.

In vederea descrierii eficiente a situatiei de mai sus, trebuie astfel precizat in concret faptul ca, de la 1 ianuarie 2011, conform art. 152 alin. (7) din Codul fiscal, un contribuabil ce in anul precedent a realizat o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire de TVA, poate sa opteze pentru renuntarea la inregistarea in scopuri de TVA.

Legea stabileste ca in ultimul decont depus in calitate de platitor de TVA se va efectua ajustarea TVA pentru toate situatiile ce se impun, dupa cum urmeaza : "Persoana impozabila care a solicitat scoaterea din evidenta in termenul stabilit de prezentul alineat, are obligatia sa depuna decontul de taxa prevazut la art. 156^2 pentru operatiunile realizate in cursul lunii ianuarie, pana la data de 25 februarie inclusiv. In ultimul decont depus, persoana impozabila are obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa, conform prezentului Titlu. "

Astfel, TVA se impune pentru :

a) stocul de bunuri si servicii existent la data de 31.01.2011, achizitionate in conditiile art. 145 din Codul fiscal;

b) avansurile platite pentru bunuri si servicii, deduse anterior datei de 31.01.2011, pentru care bunurile si serviciile urmau sa fie livrate ulterior, achizitionate in conditiile art. 145 din Codul fiscal;

c) bunurile de capital, in conditiile art. 149 din Codul fiscal.

In cazul de fata insa, sunt necesare doar acele inregistrari contabile care privesc ajustarea TVA, conform urmatorului model:

a) ajustare TVA pentru stocuri si bunuri de capital

635  "Cheltuieli cu TVA pe valoarea adugata"           =          4427  " TVA colectat" cu suma aferenta ajustarii.

Societatea va emite autofactura pentru aceasta suma, iar cheltuiala este deductibila in conditiile normelor metodologice pentru art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, respectiv este o suma deductila daca aceasta se efectueaza in scopul obtinerii de venituri.

b) se considera ca pentru avansuri va fi inscrisa in contabilitate ajustarea dupa cum urmeaza:

409  "Furnizori debitori"         =          4426  "TVA deductibil".





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X