email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Neachitarea unei facturi primite intr-un an anterior

infractiune de fals intelectualfacturabilantcreante prescrise

Cum trebuie sa procedeze o societate platitoare de impozit pe profit in cazul in care a primit o factura fiscala externa, in valuta, emisa in urma cu mai multi ani si neincasata nici pana in prezent? De asemenea, trebuie precizat ca pentru factura in cauza a fost achitat impozitul pe profit in anul respectiv si nu s-au constituit provizioane. Data fiind perioada de prescriptie a creantelor comerciale, prezinta societatea obligatia de a evidentia diferentele de curs valutar la sfarsitul fiecarui an si de a plati impozit pe profit pentru diferentele respective?

In primul rand, dreptul la actiune, avand ca obiect o creanta neincasata, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit in lege. Prescrierea datoriilor neincasate este reglementata de Codul de Procedura Fiscala, in cazul datoriilor catre stat, si de Codul de Procedura Civila, atunci cand este vorba de alte datorii decat cele fiscale.

In plus, vor fi luate in calcul si dispozitiile Decretului nr. 167 din 10 aprilie 1958, privitor la prescriptia extinctiva, republicat, cu abrogarile operate in temeiul art. 150 alin. (1) din Constitutie.
Prescriptia unei neincasate presupune trecerea unui anumite perioada de timp, dupa care debitorul nu mai poate fi obligat la plata restantei respective si nu mai poate fi executat silit. Termenul de prescriptie al creantelor neincasate, altele decat cele catre stat, incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, in speta de la termenul de plata prevazut expres in contractul comercial. Prescriptia se poate intrerupe in conditiile expres prevazute de Codul civil.

Privitor la obligativitatea evaluarii evaluarii creantelor si datoriilor in valuta, este de retinut ca, in conformitate cu prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru determinarea corecta a rezultatului contabil si refectarea realit tii economice a activitatii desfasurate este necesara corelarea veniturilor înregistrate si a cheltuielilor aferente. Aceasta corelare este o consecinta a principiului independentei exercitiului, conform caruia se iau în considerare toate veniturile si cheltuielile corespunzatoare unui exercitiu financiar.

Incepand cu exercitiul financiar 2010 creantele si datoriile in valuta se inregistreaza in timpul anului atat in lei, la cursul de schimb de la data efectuarii operatiunilor respective, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, cat si in valuta. Operatiunile in valuta sunt inregistrate, la momentul inregistrarii initiale in lei, prin aplicarea sumei in valuta - cursul de schimb dintre moneda de raportare si moneda straina, la data efectuarii tranzactiei.

Conturile in care se inregistreaza diferentele de curs valutar sunt  665 "Cheltuieli din diferente de curs valutar" si  765 "Venituri din diferente de curs valutar". Veniturile si cheltuielile rezultate din evaluarea creantelor si datoriilor lunar, sunt luate in calcul trimestrial la stabilirea profitului impozabil. Veniturile sunt impozabile si cheltuielile deductibile. In cazul prezentat, societatea era obligata la evaluarea creantelor, anual si ulterior lunar, atata vreme cat creantele nu au fost scoase din evidenta.

Potrivit dispozitiilor OMFP 3055/2009, pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, scaderea din evidenta a creantelor al caror termen de incasare era prescris trebuia facuta ca o finalizare a tuturor demersurilor intreprinse de societate pentru incasarea lor (inventariere si confirmari de solduri, scrisori de conciliere, introducere de actiuni in justitie etc.).

Scoaterea din evidenta a creantelor se inregistreaza:

658     "Alte cheltuieli din exploatare"       =            411   "Clienti"

 
Cheltuielile cu scoaterea din evidenta a creantelor prescrise inregistrate in ct. 658 "Alte cheltuieli din exploatare" sunt nedeductibile la calculul profitului impozabil pentru perioada in care s-au inregistrat. Se considera, in final, ca inregistrarea pe cheltuieli a creantelor prescrise trebuie facuta avand in vedere si prevederile art. 40 din Legea contabilitatii nr. 82 /1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabileste ca ".....omisiunea cu stiinta a inregistrarilor in contabilitate, avand drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum si a elementelor de activ si de pasiv ce se reflecta in bilant, constituie infractiune de fals intelectual si se pedepseste conform legii".

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
infractiune de fals intelectualfacturabilantcreante prescrise


Data aparitiei: 04 August 2011

Votati articolul "Studiu de caz: Neachitarea unei facturi primite intr-un an anterior":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X