Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Scoaterea din evidenta a creantelor. Ce tratament fiscal si contabil se aplica?

Data aparitiei: 13 Septembrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
scoaterea din evidentacreante prescriseinregistrari contabileavansuricreantele

In cazul unei societati platitoare de impozit pe profit si TVA, exista sold 409 la 30 iunie 2016 "Avansuri platite catre diverse firme din Romania si NON UE din anii anteriori 2012-2015".  Firma nu a primit nimic in schimb, nici factura, nici bunuri in contrapartida si nici nu poate  recupera banii. In aceste conditii, conducerea vrea sa le stearga din contabilitate. Vom stabili cadrul legal si fiscal al acestei operatiuni.

Potrivit pct 328 din  Ordinul MFP 1802/2014 privind reglementarile contabile:

" La scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora".
 
Asadar, exista reglementari legale numai pentru creantele ale caror termene de incasare sunt prescrise. Avand in vedere ca potrivit Codului civil, creantele rezultate din raporturi comerciale se prescriu in termen de 3 ani de la scadenta, rezulta ca in situatia dumneavoastra exista reglementari legale pentru scaderea din evidenta numai a creantelor din anii 2012-2013 (partial).
     
OMFP 1802/2014 instituie obligativitatea agentilor economici ca la scaderea din evidenta a creantelor prescrise, sa demonstreze ca au intreprins toate demersurile pentru incasarea acestora. Asemenea demersuri pot fi:

-confirmari de sold cu debitorii  la finele fiecarui an
 -notificari privind depasirea termenului
-notificari privind aplicarea de penalitati pentru nerespectarea clauzelor contractuale.
     
Creantele trebuie inventariate anual, verificate si confirmate pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor respective, conform „Extrasului de cont” cod 14-6-3, prezentat ca model in anexele la normele metodologice date in aplicarea OMFP 2861/2009 privind inventarierea sau pe baza punctajelor reciproce scrise.


     
Pe baza propunerilor comisiei de inventariere si in baza Hotararii AGA, cu avizul conducatorului compartimentului financiar-contabil si al conducatorului compartimentului juridic se poate decide scaderea din evidenta a creantelor prescrise.
   
Potrivit functiunii contului 658" Alte cheltuieli de exploatare", cu ajutorul acestui cont se tine evidenta altor cheltuieli de exploatare, printre care si  "sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit prevederilor legale in vigoare, reprezentand creante fata de clienti, debitori diversi etc. (411, 461 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze sumele prescrise sau anulate)".
 
Formula contabila de scoatere din evidenta a creantelor prescrise:
6588" Alte cheltuieli de exploatare"     =  409 "Furnizori-debitori"
 
Potrivit art 25 alin (4) lit h din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile la calculul rezultatului fiscal:

"pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26 , precum si cele inregistrate in alte cazuri decat urmatoarele:

1. punerea in aplicare a unui plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014;
2. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
3. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
4. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
5. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul; Dificultatile financiare majore care afecteaza intregul patrimoniu al debitorului sunt cele care rezulta din situatii exceptionale determinate de calamitati naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si in caz de razboi (norme metodologice de aplicare a Codului fiscal)
6. au fost incheiate contracte de asigurare".
   
Asadar, cheltuielile ocazionate de soaterea din evidenta a creantelor prescise sunt nedeductibile la calculul profitului impozabil, cu exceptiile prezentate mai sus.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X