Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost publicat pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul al tigaretelor, pentru asigurarea transparentei decizionale a MFP si a predictibilitatii pentru operatorii economici din domeniu. In plus, au fost incluse in grupa tigaretelor si a produselor care contin in totalitate alte substante decat tutunul dar care indeplinesc criteriile de definire a tigaretelor care contin tutun, cu exceptia celor care sunt utilizate in scopuri medicale, pentru asigurarea corelarii definitiilor din legislatia nationala cu prevederile Directivei 2011/64/UE privind structura si ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat.
Alte modificari nu mai considera ca fapt generator de accize a consumului de gaz natural utilizat pentru asigurarea capacitatii de a transporta si de a distribui gaz natural, pentru asigurarea stabilirii unei baze reale de impunere si pentru corelarea cu prevederile aferente energiei electrice, avand in vedere specificul acestor produse.
De asemenea, sunt autorizate antrepozitele fiscale pentru productia exclusiva de vinuri realizata de catre contribuabili altii decat contribuabilii mari si mijlocii stabiliti conform reglementarilor in vigoare, precum si a micilor distilerii de catre Comisia teritoriala constituita la nivelul structurilor teritoriale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Sunt stabilite conditii suplimentare care trebuie indeplinite cu ocazia autorizarii antrepozitarilor/antrepozitelor fiscale si este extinsa obligatia de a anunta autoritatea competenta despre intentia de a cesiona sau instraina actiunile sau partile sociale cu cel putin 60 de zile inainte de realizarea acestei operatiuni si in situatia in care autorizatia a fost suspendata. Sunt mentionate si modificari privind nesuspendarea efectelor juridice ale deciziei de suspendare, revocare si anulare a autorizatiei de antrepozit fiscal pe perioada solutionarii pe cale administrativa, in cazul contestarii acestei decizii, completarea cerintelor care trebuie respectate de catre destinatarii produselor accizabile in regim suspensiv de accize, completarea situatiilor in care accizele sunt restituite, precum si introducerea unui nivel minim al garantiei pentru antrepozitele fiscale de productie. Este modificata si prevederea privind scutirea de la plata accizelor pentru alcoolul si produsele alcoolice utilizate in procedee de fabricatie, cu conditia ca produsul finit sa nu contina alcool, in sensul inlocuirii notiunii de "procedee" cu notiunea de "procese".
Alte mentiuni:
- Abrogarea temeiului legal din Codul fiscal in baza caruia se putea aplica un nivel redus de accize pentru amestecurile intre carburantii traditionali si biocarburanti, respectiv combustibilii traditionali si biocombustibili;
- Marcarea bauturilor fermentate, altele decat bere si vinuri.
- Interzicerea comercializarii in vrac si utilizarea ca materie prima a alcoolului etilic cu o concentratie alcoolica sub 96,00% in volum, la fabricarea bauturilor alcoolice.
- Excluderea de la conditiile privind circulatia in regim suspensiv de accize pentru circulatia produselor accizabile intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului sau care fac obiectul unei proceduri de executare silita.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a contabilitatii
- Introducerea scutirii de la plata accizelor a tutunului prelucrat destinat in exclusivitate testelor stiintifice si celor privind calitatea produselor.
Titlul IX "Impozite si taxe locale" reglementeaza mentinerea si dupa data de 31 decembrie 2011 a cadrului legal actual de impozitare pentru persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri si pentru mijloacele de transport. Actul dispune si clarificarea modului de acordare a scutirii pe timp de 7 ani pentru cresterea calitatii arhitectural ambientale a cladirilor si cresterea performantei lor energetice, concomitent cu abrogarea scutirilor prevazute in Legea nr. 158/2011 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, cat si prin Legea nr. 153/2011 privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor. De asemenea, se stabileste tratamentul fiscal aplicabil in cazul persoanelor fizice si juridice care incheie contracte de fiducie conform Codului Civil. Se are in vedere ca impozitele si taxele locale aferente patrimoniului transferat in cadrul acestor contracte sa fie platite de catre fiduciar la bugetele locale unde sunt inregistrate drepturile care fac obiectul fiduciei.
Titlul IX1 "Infractiuni" impune incriminarea ca si infractiune a detinerii in afara antrepozitului fiscal sau a comercializarii pe teritoriul Romaniei a alcooului etilic fara a fi marcat sau cu marcaje necorespunzatoare, peste limita a 40 litri, precum si incriminarea ca si infractiune a detinerii in afara antrepozitului fiscal sau a comercializarii pe teritoriul Romaniei a bauturilor fermentate, altele decat bere si vinuri fara a fi marcate sau cu marcaje necorespunzatoare, peste limita a 300 litri.
Titlul IX2 "Contributii sociale obligatorii" precizeaza exceptarea de la plata contributiilor sociale a sumelor primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, precum si indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, la nivelul stabilit prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din institutiile publice.
In plus, este mentionata aplicarea unitara a contributiilor sociale pentru indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din institutiile publice.
In ultima instanta, este creata posibilitatea depunerii trimestriale a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, precum si a virarii trimestriale a acestor obligatii, pentru anumite categorii de angajatori.