Valabil la 9.09.2011
Avand ca tematica vanzarea cu amanuntul, studiul de caz prezent isi propune sa ilustreze situatia unei societati comerciale care incaseaza o parte din marfa vanduta prin POS. Pentru aceasta societate se va stabili care va fi data la care se inregistreaza aceste vanzari, in conditiile in care sumele apar in extrasul de cont cu pana la 3 zile mai tarziu. Astfel, se va stabili in ce mod se va face inscrierea in registrul de casa, in privinta sumei si a datei. In acest sens, se va intocmi si monografia contabila.
In primul rand, vanzarile se inregistreaza in evidenta contabila la data efectuarii acestora, la data la care acestea apar pe Raportul Z.
De asemenea, trebuie notat ca societatea prezinta obligatia utilizarii casei de marcat si in situatia in care incasarea se efectueaza prin POS, in acest caz incasarile aferente POS evidentiindu-se pe Raportul Z la rubrica "POS" /"CEC" sau "alte incasari" in functie de cum este configurata casa de marcat (in niciun caz nu apar la rubrica "numerar in sertar" sau "incasari in numerar").
Clientii incasati prin POS se inregistreaza la data emiterii documentului de incasare (chitanata emisa de POS) prin formula contabila:
5125 = 4111
Sume in curs de decontare Clienti

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Iar la momentul in care sumele apar pe extrasul de cont se efectueaza inregistrarea contabila:
5121 = 5125
Conturi in lei la banci Sume in curs de decontare
In final, trebuie mentionat ca in registrul de casa aceste sume nu se vor evidentia niciodata intrucat incasarile au fost efectuate prin instrumente bancare si nu in numerar, banii respectiv existand in contul bancar al societatii.