Un raport al Bancii Mondiale arata ca pe piata muncii inca se mai fac discriminari in ceea ce priveste salariile acordate femeilor. In concret, femeile sunt platite in medie cu 10% mai putin decat barbatii pentru joburi similare. Nivelul de instruire si studiile in domeniu palesc astfel in fata unor angajatori care fac in continuare discriminari intr-o lume care a luptat de mai bine de un secol pentru egalitatea in drepturi.
In Romania, aceste diferente sunt amintite de Carolina Sanchez Paramo, senior economist in cadrul Bancii Mondiale, care atrage atentia asupra diferentelor fata de salariile din Romania si cele din regiune: "In medie, o femeie castiga la nivelul regiunii 80 de centi pentru fiecare dolar cu care barbatul este remunerat. in Romania, diferenta este de 90 de centi la dolar".
De asemenea, tot pe piata muncii din Romania se observa ca situatiile de discriminare sunt foarte multe si ca femeile ocupa cu precadere joburi in domeniul serviciilor, aspect care duce la plata unor salarii mai mici decat cele primite de barbati.
Studiile arata astfel ca indiferent de pregatirea si studiile acestora, la nivelul tarii exista o rata mare a situatiilor in care femeile sunt platite mai putin decat este platit un barbat pentru o functie similara, indiferent daca aceasta este tot in sectorul serviciilor.
Director in cadrul BM, Ana Revenga a atras atentia asupra faptului ca influenta slaba pe care o au femeile in lumea politica atrage dupa sine o influenta scazuta si pe piata muncii in privinta acordarii salariilor: "Trebuie sa ne intoarcem la rolul femeii in casa si la constrangerile de timp. Au mai putin timp sa participe pe piata muncii sau in politica si nu au la fel de multe conexiuni precum barbatii. Exista, de asemenea, convingerea ca nu sunt buni lideri politici".
Raportul facut public partial de catre Banca Mondiala arata ca femeile reprezinta la nivel global circa 40% din piata muncii, 43% din forta de munca in agricultura si peste 50% din numarul total de studenti. Chiar daca aceste diferente s-au redus semnificativ in ultimii 25 de ani, exista in continuare nenumarate tari in care diferentele de educatie, sanatate si de sanse pe piata muncii dovedesc o limitare a libertatii de care angajatorii ar trebui sa tina cont.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB