Intrebare:
O societate primeste in luna iulie o factura in rosu de la furnizor, fiind precizata o reducere comerciala pentru perioada 01.01-30-06.2011 (conform contract incheiat in ianuarie pentru clientii pe care societatea ii desemneaza sa achizitioneze materiale) pentru suma -450 si incasata in banca in luna iulie 2011. Va fi aceasta suma cheltuiala sau venit? De asemenea, cum va arata monografia aferenta acestui caz?
Raspuns:
In conformitate cu prevederile de la pct. 51 alin. (3), (4), (5) si (6) din OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene:
"(3) Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.

Cartea Verde a Contabilitatii

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
(4) Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti.
(5) Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
b) remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.
(6) Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute").
La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate")".
Desigur pentru dvs aceasta reducere comerciala este un venit, insa din punct de vedere contabil recomand inregistrarea facturii primite de la furnizorul dvs cu semnul minus, ca si cheltuiala, care de fapt are acelasi efect contabil, in vederea raportarii corecte in jurnalul de TVA.
Se ia ca exemplu cazul in care societatea primeste marfuri in valoare de 10.000 lei. Ulterior primeste si o reducere comerciala de 10%. Inregistrarea in evidenta contabila proprie se face:
% = 401 12.400
371 "Furnizori" 10.000
"Marfuri"
4426 2.400
"TVA deductibila"
% 401 "Furnizori" - 1.240 (minus)
609 -1.000 (minus)
"Reduceri comerciale
primite"
4426 -240 (minus)
"TVA deductibila"