Intrebare:
Pentru o lucrare de reabilitare strazi, o societate a semnat un contract de asociere in care aceasta are o cota parte de 25%. Initial, inaintea primirii contractului semnat s-a considerat ca este un contract normal (facturarea lucrarilor, nu decont intre asociati). Toate facturile primite pe acest proiect s-au inregistrat pe cheltuiala nu pe contul 458. Cum se va proceda in acest caz? Pot fi lasate inregistrarile asa cum sunt? Dar in acest caz cum se va inregistra decontul societatii transmis catre liderul asocierii?
Raspuns:
In opinia noastra, procedura adoptata de dvs este fundamental gresita, deoarece prevederile stabilite de OMFP 3055/2009 privind contabilitatea prevad conducerea distincta a contabilitatii pentru activitatile realizate de participatiune, pana la nivel de balanta inclusiv, fara a depune situatii financiare anuale.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Astfel, veniturile si cheltuielile realizate la nivelul asocierii in participatiune se deconteaza lunar catre participanti, in procentele stabilite prin contractul de asociere. Documentul justificativ este decontul de cheltuieli, iar pentru a fi opozabil tertilor va recomandam sa utilizati formatul stabilit de OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile.
Din punctul de vedere al TVA, conform art. 127 alin. (10) din Codul fiscal , asocierea in participatiune nu genereaza o noua persoana impozabila, un nou contributor la sistemul de TVA, astfel obligatiile privind decontarea, raportarea si plata TVA sunt in sarcina persoanei ce s-a angajat contractual sa conduca evidenta contabila, iar de obicei acesta este liderul asocierii.
Avand in vedere ca dvs ati inregistrat eronat veniturile/cheltuielile din asociere, consideram ca puteti aplica o corectura a erorilor contabile, conform pct. 63 din OMFP 3055/2009, astfel:
a) erorile aferente exercitiului curent se corecteaza prin stornare pe seama rezultatului exercitiului financiar;
b) erorile semnificative aferente exercitiilor precedente pentru care s-au depus situatiile financiare anuale se corecteaza pe seama contului de rezultat reportat, cont 117; erorile nesemnificative se corecteaza pe seama contului de profit sau pierdere.
Pentru ambele situatii, aveti obligatia recalcularii impozitului pe profit, conform norme metodologice pentru art. 19 din Codul fiscal . Evident, din punct de vedere contabil, ramane in continuare obligatia conducerii contabilitatii asocierii in participatiune.