Un nou proiect de lege pentru completarea art.141 alin.(2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal a fost aprobat recent de Senat.
Propunerea are ca scop completarea dispozitiilor Legii nr. 573/2003 privind Codul fiscal, in ceea ce priveste scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata a cesionarii drepturilor de proprietate intelectuala.
Cesionarea drepturilor de proprietate intelectuala nu indeplineste conditiile de independenta necesare pentru a putea fi considerata prestarii de servicii in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata.
De exemplu, un actor poate fi independent din punct de vedere al realizarii venitului, insa din punctul de vedere al platii taxei pe valoarea adaugata nu. Aceasta deoarece odata ce a semnat contractul prin care se obliga sa dea nastere rolului care i s-a atribuit din piesa respectiva, trebuie sa se supuna regulilor teatrului respectiv, sa joace piesa la anumite ore, repetitiile sa le faca la anumite ore, sa respecte indicatiile regizorului, sa foloseasca recuzita teatrului respectiv etc., deci nu indeplineste conditiile de independenta din punctul de vedere al aplicarii taxei pe valoarea adaugata.
![PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025](https://www.rs.ro/dbimg/product/2303-pfaiiif-taxe-im.jpg)
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
![Manual de politici contabile - Stick USB](https://www.rs.ro/dbimg/product/1934-manual-de-polit.jpg)
Manual de politici contabile - Stick USB
![Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile](https://www.rs.ro/dbimg/product/2851-marea-carte-ver.jpg)
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Forma adoptata de Senat
Articol unic. La articolul 141 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa litera g) a alineatului (2) se introduce o noua litera, litera h), cu urmatorul cuprins:
"h) cesionarea drepturilor de proprietate intelectuala, cum ar fi: transferul si/sau cesiunea drepturilor de autor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale si a altor drepturi similare, de catre persoane fizice. Cesionarea drepturilor de proprietate intelectuala in cazul cedentilor si cesionarilor persoane fizice nu indeplineste conditiile de independenta necesare pentru a putea fi considerata prestari de servicii in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata".