Codul fiscal aprobat prin Legea nr. 227/2015 prevede ca, constituie obiect al drepturilor de autor, operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, precum si drepturile conexe dreptului de autor si drepturile sui-generis, potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art. 7 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:
a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
b) operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
c) compozitiile muzicale cu sau fara text;
d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantomimele;
e) operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
g) operele de arta grafica sau plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, desene, design, precum si alte opere de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;
h) operele de arhitectura, inclusiv plansele, machetele si lucrarile grafice ce formeaza proiectele de arhitectura;
i) lucrarile plastice, hartile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei in general.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Din punct de vedere al impozitului pe venit, beneficiarul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, persoana fizica, poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:
1) retinere la sursa reprezentand plati anticipate. In acest caz impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut.
2) Stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz , impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii veniturilor prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut din care se deduce cota forfetara de cheltuieli (40%), dupa caz, si contributiile sociale obligatorii retinute la sursa.
Asupra veniturilor din drepturi de proprietate intelctuala se datoreaza contributie individuala de asigurari sociale (10,5%) chiar daca persoana in cauza realizeaza si alte venituri cum ar fi venituri din salarii, asimilate salariilor, etc. Nu datoreaza contributie de asigurari sociale doar persoanele care au calitatea de pensionari si persoanele asigurate in sistemele proprii de asigurari sociale.
Persoana care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza contributie individuala de asigurari sociale de sanatate(5,5%).
Baza lunara de calcul al contributiilor sociale, o reprezinta diferenta dintre venitul brut si o cota forfetara de 40% din venitul brut si nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.
Veniturile din drepturi de propietate intelectuala cu retinere la sursa se declara de platitorul venitului in fomularul 112 - Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala platitorul de venit efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:
1. Inregistrarea cheltuielilor:
621 = 401
"Cheltuieli cu colaboratorii" "Furnizori"
2. Retinerea impozitului si a contritutiilor datorate:
401 = %
"Furnizori"
4312
"Contributia personalului la asigurarile sociale"
4314
"Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate"
444
"Impozitul pe venituri de natura salariilor"
3. Achitarea restului de plata:
401 = 5121
"Furnizori" "Conturi la banci in lei"
4. Plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit:
% = 5121
"Conturi la banci in lei"
4312
"Contributia personalului la asigurarile sociale"
4314
"Contributia angajatilor pentru asigurarile
sociale de sanatate"
444
"Impozitul pe venituri de natura salariilor"