Avem urmatoarea situatie: In 2015 se depaseste plafonul de vanzari la distanta in Ungaria, iar din luna mai firma s-a inregistrat in scopuri de TVA si in aceasta tara.
A fost incheiat un contract pentru depunerea declaratiilor cu o firma din Ungaria, insa vom vedea cum se vor reflecta aceste tranzactii in Romania, care vor fi inregistrarile contabile si obligatiile declarative (D300, D390) pentru marfurile care se vor vinde in viitor pe codul fiscal de Ungaria si cu TVA 27% care de altfel se va declara si se va achita in acest stat.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Marfurile sunt achizitionate din Romania si se deduce TVA la achizitie pe codul fiscal de Romania.
Cum vor fi considerate aceste venituri la calculul impozitului pe profit? Se includ aceste sume in D300 la livrari scutite?
Care este monografia contabila aplicabila in aceasta situatie, alaturi de un model pentru Registrul nontransferurilor pentru livrarile la distanta?
Livrarile la distanta sunt asimilate livrarilor intracomunitare,operatiuni scutite de TVA si se includ in D300 la livrari scutite , randul 1, conform Art.143 alin.(2) lit.a) si d) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal.
De asemenea, livrarile intracomunitare scutite de TVA in conditiile prevazute la Art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal, inclusiv sumele din facturile pentru incasari de avansuri, se inscriu in formularul (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" in luna in care ia nastere exigibilitatea TVA, cu simbolul L.
Din punct de vedere contabil, inregistrarile sunt ca pentru livrarile de marfa sau servicii, indiferent ca sunt locale sau la distanta, astfel:
4111 = 707
"Clienti" "Venituri din vanzarea marfurilor"
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile pentru aplicarea scutirii prevazuta la Art. 143 alin. (2) lit. a), se va colecta TVA prin factura emisa.
Livrarea marfurilor se va inregistra in contabilitate prin urmatoarea formula:
4111 = %
"Clienti" 707
"Venituri din vanzarea marfurilor"
4427
"TVA colectata"
In acest caz, livrarea se va raporta prin formularul 300 "Decont de TVA", la Randul 9.
Operatiunea nu se va raporta prin formularul (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", nefiind considerata o livrare intracomunitara.
Registrul nontransferurilor este definit la Art.156 din Legea nr.571/2003 Cod fiscal si in Normele metodologice date in aplicarea Art.156, astfel:
"f) un registru al nontransferurilor de bunuri transportate de persoana impozabila sau de alta persoana in contul acesteia in afara Romaniei, dar în interiorul Comunitatii pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (12) lit. f) - h) din Codul fiscal, precum si pentru alte situatii in care se aplica masuri de simplificare aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice. Registrul nontransferurilor va cuprinde: denumirea si adresa primitorului, un numar de ordine, data transportului bunurilor, descrierea bunurilor transportate, cantitatea bunurilor transportate, valoarea bunurilor transportate, data transportului bunurilor care se intorc dupa prelucrare sau expertiza, descrierea bunurilor returnate, cantitatea bunurilor returnate, descrierea bunurilor care nu sunt returnate, cantitatea acestora si o mentiune referitoare la documentele emise in legatura cu aceste operatiuni, dupa caz, precum si data emiterii acestor documente."
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Ilicea, economist si expert contabil