email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA. Monografie contabila pentru fonduri nerambursabile

PFAmonografie contabilafonduri nerambursabile





Intrebare:

La o intreprindere individuala s-au acordat fonduri nerambursabile pentru achizitionare teren arabil. Care va fi astfel monografia contabila la achizitia terenului si cum se inregistreaza veniturile (pentru ca terenul nu se amortizeaza)?

Suma acordata trece pe venit in momentul in care banii apar in extrasul de cont? Trebuie platit impozit si fond de sanatate pentru suma respectiva?


Raspuns:

Art. 48 alin. (8) din Codul fiscal reglementeaza obligatia de a organiza si conduce contabilitatea in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila, si sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie.

Normele metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal au fost aprobate prin OMFP 1040/2004. Contabilitatea in partida simpla este o contabilitate bazata pe evidentierea incasarilor si platilor, venitul net anual din activitati independente determinandu-se ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea. Atat incasarile cat si platile se trec in jurnalul de incasari si plati, la data incasarii/platii.

Potrivit pct. 51 din OMFP 1040/2004 , orice suma platita, respectiv incasata, in numerar sau prin banca se va inregistra in mod obligatoriu, cronologic, in Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b). Astfel, potrivit regulei generale care guverneaza contabilitatea in partida simpla, momentul incasarii este cel care determina identificarea unui venit, in timp ce momentul platii este cel care determina identificarea unei cheltuieli.

Asadar, veti inregistra sumele primite din fonduri nerambursabile la rubrica Incasari prin banca  in Registrul jurnal pentru incasari si plati, iar achizitiade tern o veti inregistra la rubrica Plati (in numerar/sau prin banca).

Din punct de vedere fiscal, consideram ca  venitul  din fonduri nerambursabile constituie venit neimpozabil la determinarea venitului net, motiv pentru care nu intra in baza de calcul a impozitului pe venit si a contributiei de asigurari pentru sanatate.
 
Conform art. 42 lit. a) si r) din Codul fiscal   in intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:

a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

(......)
r) subventiile primite pentru achizitionarea de bunuri, daca subventiile sunt acordate in conformitate cu legislatia in vigoare;"
Cu privire la terenul achizitionat, acesta se va include in Registrul inventar, potrivit art. 48 alin. (9) din Codul fiscal (In Registrul-inventar se trec toate bunurile si drepturile aferente desfasurarii activitatii). Cu privire la deductibilitate, art. 48 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal face trimitere la regulile privind amortizarea prevazute in titlul II din Codul fiscal , conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, fiind cuprinse la art. 48 alin. (4) din Codul fiscal .

In acest sens, bunurile achizitionate care au o valoare de intrare mai mare decat limita stabilita de 1800 lei sunt considerate mijloace fixe si vor face obiectul amortizarii, deductibile fiind cheltuielile cu amortizarea acestor mijloace fixe incepand cu momentul achizitiei si nu valoarea integrala a achizitie. Fiind aplicabile prevederile art. 24 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal , pe cale de consecinta, terenul achizitionat nu va reprezenta activ amortizabil, neputandu-se deduce cheltuieile cu amortizare. Asadar cheltuiala cu terenul va reprezenta o cheltuiala nedeductibila la determinarea venitului net impozabil.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
PFAmonografie contabilafonduri nerambursabile


Data aparitiei: 06 Ianuarie 2012

Votati articolul "PFA. Monografie contabila pentru fonduri nerambursabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X