Intrebare:
O societate a emis o factura de penalizare catre o societate cu care a incheiat un contract. Aceasta factura nu a fost acceptata de catre ei si prin urmare nu a fost semnata. In prezent, conflictul dintre cele doua societati se judeca in instanta. Cum se inregistreaza aceasta factura in contabilitate?
Raspuns:
Potirivit pct 256 alin. (1) lit. e din OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene veniturile din exploatare cuprind si alte venituri din exploatarea curenta, cuprinzand veniturile din creante recuperate, penalitati contractuale, datorii prescrise, scutite sau anulate potrivit legii, precum si alte venituri din exploatare".

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Cartea Verde a Contabilitatii

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Asadar factura de penalitati contractuale o inregistrati in contabilitate prin articolul contabil:
4111 "Clienti" = 7581 "Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati"
Si concomitant pentru litigiul cu sociatatea care nu a respectat termenii contractuali sa faceti un provizion.
In momentul in care se constata ca sunt probleme de respectare a clauzelor contractuale se constituie provizioane pentru deprecierea creantelor.
Conform dispozitiilor art. 22 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile reprezentand pierderile inregistrate la scaderea din evidenta a creantelor neincasate, sunt recunoscute numai in urmatoarele cazuri:
- procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti,
- debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori,
- debitorul este dizolvat, in cazul societatilor cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor,
- debitorul inregistreaza dificultati majore care ii afecteaza intreg patrimoniul. Din punct de vedere fiscal sunt recunoscute provizioanele constituite in limita procentului de:
20% - incepand cu data de 1 ianuarie 2004,
25% - incepand cu data de 1 ianuarie 2005,
30% - incepand cu data de 1 ianuarie 2006.
Pentru provizioanele inregistrate in contabilitateincepand cu anul 2006, (2007, 2008, 2009, 2010.......) limita de deducere este 30% din valoarea creantelor incerte. Provizioanele astfel constituite trebuiau sa indeplineasca conditiile impuse de art. 22, alin. (1), lit. c).
Incepand cu anul 2007 sunt recunoscute la calculul profitului impozabil provizioanele constituite in limita unui procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre societate, care indeplinesc cumulat urmatoarele conditii:
- sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007;
- creanta este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
- nu sunt garantate de alta persoana;
- sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata societatii;
- au fost incluse in veniturile impozabile ale societatii.
Inregistrarea in evidenta contabila a deprecierii creantelor clienti se face in momentul in care se constata ca in ciuda eforturilor depuse de societate creanta nu poate fi incasata.
Se inregistreaza deprecierea clientului
6814 = 491
"Cheltuieli de "Ajustari pentru
exploatare privind deprecierea creantelor -
provizioanele pentru - clienti"
deprecierea activelor
circulante"
Valoarea facturilor de penalizarilor facturate clientilor, nu intra in baza de impozitare a TVA, aspect reglementat prin art. 137 alin. (3), lit. b) din Codul fiscal.