email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

6. Cheltuieli nedeductibile fiscal

impozitul pe profit

La calculul profitului impozabil urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:

1.Cheltuielile proprii ale societatii cu impozitul pe profit datorat, inclusiv cele reprezentand diferente din anii precedenti sau din anul curent, precum si impozitele pe profit sau pe venit platite in strainatate. Sunt nedeductibile si cheltuielile cu impozitele neretinute la sursa in numele persoanelor fizice si juridice nerezidente, pentru veniturile realizate din Romania.

ATENTIE!

Potrivit legislatiei fiscale, impozitul pe profit curent este valoarea impozitului exigibila pentru perioada curenta.Din punct de vedere al reglementarilor contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 94/2001, exista si un impozit pe profit amanat.

Aceasta situatie apare cand exista diferente intre tratamentul contabil si cel fiscal.

Inregistrarea impozitului pe profitul curent se face:

6911=4411

Inregistrarea impozitului pe profit amanat se face:

a) in cazul datoriei 6912 = 4412

b) in cazul creantei 4412 = 791

Impozitul amanat (creanta sau datorie) apare atunci cand exista diferente temporare reversibile.

Diferentele temporare apar atunci cand valoarea contabila a unui activ sau a unei datorii este diferita de cea recunoscuta de fiscalitate.

2.Cheltuielile cu impozitul pe venit, datorat de persoanele fizice si juridice nerezidente pentru veniturile realizate in Romania, impozit neretinut de catre societate prin stopaj la sursa, concomitent cu plata efectiva a veniturilor catre partenerul extern.

Aceste cheltuieli sunt nedeductibile pentru agentul economic care nu a inregistrat in contractele comerciale cu partenerii straini, persoane fizice sau juridice, suma bruta a veniturilor.

Exemplu:

Daca venitul obtinut in Romania de o persoana fizica nerezidenta pentru prestarea unui serviciu este de 1.000 $, iar impozitul este de 15%, in contract se va trece suma de 1.176 $. Suma de 176 $ reprezinta impozitul retinut din venitul persoanei fizice nerezidente si platit de catre societatea din Romania in numele acestei persoanei fizice nerezidente.

1.176 x 15% = 176 $

In cazul in care in contractul de prestari se prevede suma neta de 1.000 $, iar societatea din Romania calculeaza si plateste impozitul de 176 $, acest impozit este o cheltuiala nedeductibila.

Inregistrarea facturii de prestari de servicii, la cursul B.N.R. de 33.000 lei

628                                   = 401 1000 $ (33.000.000 lei)

Alte cheltuieli cu serviciile     Furnizori

executate de terti

401                                   = 446 176 $ (5.808.000lei)

Furnizori                            Alte impozite, taxe si

                                            varsaminte asimilate

401                                    = 5121 824 $ (27.192.000 lei)

Furnizori                            Conturi la banci in lei

In cazul in care societatea plateste impozitul, inregistrarile contabile sunt:

628                                    = 401 1.000 $ (33.000.000 lei)

Alte cheltuieli cu serviciile      Furnizori

executate de terti

401                                  = 5121 1.000 $ (33.000.000 lei)

Furnizori                           Conturi la banci in lei

635                                 = 446 176 $ (5.808.000 lei)

Cheltuieli cu alte impozite,  Alte impozite, taxe si

taxe si varsaminte asimilate varsaminte asimilate

In cel de-al doilea caz, cheltuielile reprezentand impozitul de 5.808.000 lei (176 x 33.000) sunt cheltuieli nedeductibile.

Nu s-au luat in calcul diferentele de curs valutar inregistrate intre data primirii facturii si cea a platii, inclusiv a impozitului.

3. Amenzile, confiscarile, majorarile(dobanzile) de intarziere si penalit`tile de amenzi, intarziere datorate catre autoritatile romane, potrivit prevederilor legale. majorari, In aceasta grupa intra si amenzile, penalitatile sau majorarile datorate catre autoritati straine ori in cadrul contractelor economice incheiate cu persoane nerezidente in Romania si/sau autoritati straine.

IMPORTANT:
Penalitatile datorate in cadrul contractelor economice incheiate cu autoritati straine sau persoane nerezidente in Romania, care potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri sunt tratate ca dobanzi, sunt cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.

Veniturile din penalitati, in cadrul contractelor economice incheiate cu persoane nerezidente, sunt venituri impozabile.

Nu sunt cuprinse in aceasta categorie amenzile, majorarile de intarziere si penalitatile de intarziere, datorate ca urmare a clauzelor prevazute in contractele comerciale, altele decat cele incheiate cu autoritatile romane.

Prin autoritati romane se intelege totalitatea organelor administratiei publice centrale si locale.

Veniturile si cheltuielile reprezentand dobanzi penalizatoare sau penalitati prevazute in contractele comerciale incheiate cu persoane fizice si juridice romane pentru neefectuarea platilor la data scadentei, determinate pe baza dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei si/sau a evolutiei cursului unor valute, sunt venituri impozabile, respectiv cheltuieli deductibile, la data primirii, respectiv a inregistrarii facturii.

ATENTIE!

Veniturile si cheltuielile rezultate din aplicarea penalitatilor, inclusiv cele reprezentand daune interese pentru neexecutarea totala sau partiala a contractelor comerciale incheiate cu persoane fizice si juridice romane, sunt venituri impozabile si cheltuieli deductibile la data inregistrarii acestora conform facturilor.

4. Cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata.

ATENTIE!

Este cheltuiala nedeductibila si cheltuiala cu valoarea neamortizata a activelor corporale lipsa din gestiune sau distruse, care excede valoarea recuperata in baza contractelor de asigurare incheiate, inclusiv taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca este cazul.

5. Cheltuielile facute in favoarea actionarilor sau asociatilor, altele decat cele generate de plati pentru bunurile livrate sau serviciile prestate, la pretul de piata, pentru aceste bunuri sau servicii.

Sunt considerate cheltuieli facute in favoarea participantilor, urmatoarele:

cheltuielile cu amortizarea, intretinerea si repararea mijloacelor de transport de catre asociati/actionari, in favoarea acestora;

bunurile, marfurile si serviciile acordate asociatilor/actionarilor, precum si
lucrarile executate in favoarea acestora;

cheltuielile cu chiria si intretinerea spatiilor puse la dispozitie acestora;

alte cheltuieli de aceeasi natura.

IMPORTANT:

Sunt deductibile cheltuielile efectuate cu intretinerea unui bun care face obiectul unui contract de comodat. in acest caz, imprumutatorul ramane proprietarul bunului dat. Cel care a primit bunul in comodat este obligat sa asigure protejarea si conservarea acestuia. Comodatul este gratuit.

De exemplu, in cazul in care va imprumutati automobilul firmei, pe baza unui contract de comodat, aceasta poate deduce cheltuielile legate de intretinerea in buna stare a masinii. Comodatul are un caracter unilateral, deoarece dupa ce s-a incheiat contractul, obligatiile raman numai in sarcina imprumutatului.

6.Indemnizatia administratorului societatii.

ATENTIE!

Indemnizatia lunara pentru asociatul unic, care potrivit legii are calitatea de administrator, dar nu este angajat al societatii, este deductibila daca este impozabila la nivelul persoanei fizice.

De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 148 si 149 din Legea nr. 161/2003 privind asigurarea transparentei si stabilitatii in mediul de afaceri, administratorul se poate imprumuta cu o suma ce nu trebuie sa depaseasca valoarea exigibila cumulata a echivalentului in lei al sumei de 5.000 euro.

Se impune aceeasi conditie din punct de vedere fiscal, de a se impozita potrivit Titlului III din Codul fiscal. 7.Cheltuielile cu taxa pe valoarea adaugata aferenta bunurilor acordate salariatilor sub forma unor avantaje in natura, daca valoarea acestora nu a fost impozitata prin retinere la sursa.

Incepand cu anul 2004, cheltuielile generate de neacordarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata, (de ex. prorata), sunt cheltuieli deductibile, daca se regasesc in costul/tariful serviciilor prestate si al lucrarilor executate.

Cheltuielile inregistrate in contabilitate, care nu au la baza un document justificativ, potrivit legii, prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii sau intrarii in cheltuieli fara gestiune, dupa caz.

Inregistrarile in evidenta contabila se fac cronologic si sistematic, pe baza inscrisurilor ce dobandesc calitatea de document justificativ care angajeaza raspunderea persoanelor care l-au intocmit, conform reglementarilor contabile in vigoare. ATENTIE!

Sunt nedeductibile la calculul profitului impozabil reducerile de natura comerciala si/sau financiara, acordate clientilor, care nu sunt evidentiate distinct in documentele justificative de vanzare. .

Sunt nedeductibile la calculul profitului impozabil reducerile de natura comerciala si/sau financiara, acordate clientilor, care nu sunt evidentiate distinct in documentele justificative de vanzare. .

Sunt nedeductibile la calculul profitului impozabil reducerile de natura comerciala si/sau financiara, acordate clientilor, care nu sunt evidentiate distinct in documentele justificative de vanzare. .

Orice reduceri de natura comerciala si/sau financiara pentru a fi deductibile la calculul profitului impozabil trebuie:

  • sa fie efective si in sume exacte in beneficiul clientului;
  • sa nu constituie in fapt remunerarea unui serviciu sau o contrapartida pentru o prestatie oarecare;
  • sa fie acordate in baza unei hotarari a adunarii actionarilor sau asociatilor, sau in baza mandatului acordat, dupa caz.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitatea si obligatiile fiscale pentru PFA


Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi!

 

Cartea Verde a PFA. Contabilitatea si obligatiile fiscale vine cu SOLUTII 100% practice:

-> destinata nevoilor specifice PFA
-> pentru oameni concentrati pe afacerea lor, nu pe contabilitatea PFA
-> lesne de inteles, lesne de utilizat! Avantajos!

Comanda acum exemplarul tau!

...Vezi AICI lista completa <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitul pe profit

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 04 Aprilie 2006


Votati articolul "6. Cheltuieli nedeductibile fiscal":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 04 Aprilie 2006 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X