email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Agricultura. Tratamentul contabil al fondurilor europene

agriculturatratament contabilfonduri europenerambursare subventie

Principalele categorii de subventii care se acorda in domeniul agricol sunt:

-    Platile unice pe suprafata  schema SAPS - consta in acordarea unei sume stabilite pe hectar, platibila o data pe an, neconditionata de obtinerea de productie. Conditiile generale de acordare sunt prevazute de O.U.G. nr. 125/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Beneficiarii pot fi persoanele fizice sau juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati administratori in cadrul asociatiilor in participatiune, locatari sau alte asemenea.

-    Platile nationale directe complementare in sectorul vegetal
-    Masurile pentru dezvoltare rurala

De retinut!

Subventiile reprezinta fonduri nerambursabile acordate de catre stat prin intermediul Guvernului, al agentiilor guvernamentale sau al altor institutii care au prevazute atributii in acest sens.
    Fondurile europene sunt asimilate din punct de vedere al tratamentului contabil si fiscal subventiilor.
    In general, in functie de scopul pentru care sunt acordate, fondurile europene nerambursabile sau subventiile guvernamentale pot fi incadrate:
-    in categoria subventiilor aferente activelor daca scopul acordarii acestora este acela de a achizitiona utilaje, de a realiza amenajari de terenuri sau pentru obtinerea sau producerea oricaror imobilizari corporale,
-    sau in categoria subventiilor aferente veniturilor. Acestea sunt toate celelelate subventii destinate sa acopere diverse costuri ocazionate de activitatea desfasurata care nu genereaza sub orice forma o imobilizare corporala.

Caracteristic pentru orice tipuri de subventii este ca acestea se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.

In cazul subventiilor pentru active

 Recunoastere initiala

    
    Subventiile pentru active, se inregistreaza in contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat.
    
    Inregistrarea ca venituri ale perioade
    Subventiile inregistrate ca venit amanat se inregistreaza in contul de profit si pierdere pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.
        Modul de alocare pe perioade a veniturilor urmareste sa se realizeze corelarea cu cheltuielile pe care subventiile le acopera.
    In cazul imobilizarilor subventiile acopera cheltuiala cu amortizarea, prin urmare se vor inregistra urmarind aceeasi perioada si metoda de amortizare ca si in cazul imobilizarilor care au fost achizitionate cu ajutorul acestor fonduri primite.

In cazul subventiilor pentru venituri

Subventiile aferente veniturilor se inregistreaza la venituri ale aceleiasi perioade in care au fost efectuate si cheltuielile pe care le acopera.

-    Daca subventia se primeste inaintea efectuarii cheltuielilor
Daca in perioada in care se primeste subventia nu au fost efectuate cheltuielile aferente subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade.

In acest caz  subventia se recunoaste in acea perioada ca si venit amanat.
Reluarea la venituri ale perioadei se face concomitent cu inregistrarea cheltuielilor aferente in contul de profit si pierdere.

-    Daca subventia se primeste dupa efectuarea cheltuielilor
Daca in perioada in care se incaseaza subventia au fost deja suportate si inregistrate in contul de profit si pierdere cheltuielile pe care urmeaza sa le acopere subventia respectiva, aceasta se inregistreaza direct ca si venituri ale perioadei respective.

 ATENTIE!

Recunoasterea la subventii a veniturilor nu are legatura cu incasarea efectiva a acestora, ci cu cheltuielile pe care le acopera.

In situatia in care la un moment dat nu mai sunt indeplinite conditiile aferente  primirii subventiei respective intervine obligatia beneficiarului de a rambursa total sau partial subventia primita.

    Restituirea unei subventii referitoare la un activ se inregistreaza prin reducerea soldului venitului amanat evidentiat in contul 475,  cu suma rambursabila.
    Restituirea unei subventii aferente veniturilor se efectueaza prin reducerea veniturilor amanate, inregistrate in contul 472 daca exista, sau, in lipsa acestora, pe seama cheltuielilor.
    In masura in care suma rambursata depaseste venitul amanat sau daca nu exista un asemenea venit, surplusul, respectiv valoarea integrala restituita, se recunoaste imediat ca o cheltuiala.

    Potrivit prevederilor art. 21 alin (2) lit. r) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare,  cheltuielile inregistrate ca urmare a restituirii subventiilor primite, potrivit legii, de la Guvern, agentii guvernamentale si alte institutii nationale si internationale sunt cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.
    
Afla din CD-ul Agricultura. Monografii Contabile si cazuri practice care sunt inregistarile contabile corecte pentru fondurile europene din agricultura!



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
agriculturatratament contabilfonduri europenerambursare subventie


Data aparitiei: 20 Iunie 2012

Votati articolul "Agricultura. Tratamentul contabil al fondurilor europene":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X