Analizam cazul unei sociateti care achizitioneaza marfa de la un furnizor. Ulterior marfa este returnata. Se intocmeste factura de vanzare de la SC catre furnizor cu pret de vanzare = cu pret de achizitie. Vom stabili daca s-a procedat corect si daca exista o reglementare in legea comertului conform careia este interzisa vanzarea cu pret mai mic sau egal cu pretul de achizitie.
Raspuns:
OMFP 3055/2009 prevede la pct. 188 alin. 3 ca in cazul marfurilor returnate de clienti se corecteaza inregistrarile contabile efectuate cu ocazia vanzarii marfurilor. Ca urmare, se corecteaza conturile 411 "Clienti", 707 "Venituri din vanzarea marfurilor", 607 "Cheltuieli privind marfurile" si 371 "Marfuri". In cazul retururilor de marfa furnizorul factureaza cu semnul minus, acest retur nereprezentand o livrare in sine.
In situatia prezentata de dvs., SC considera ca furnizorul nu va emite factura de retur astfel ca aceasta va emite o factura de livrare de bunuri, existand cazuri de acest fel in practica. Recomandabil este procedura precizata in OMFP 3055/2009 prevazuta la pct 188 alin 3, furnizorul va emite o factura cu semnul minus.
Referitor la vanzarea sub costul de achizitie, conform art 17 din OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata: " Este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 16 lit. a) - c), e) - i), precum si in cazul produselor aflate in pachete de servicii. Prin vanzare in pierdere, in sensul prezentei ordonante, se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie, astfel cum acesta este definit in reglementarile legale in vigoare".
Conform art 16 din OG 99/2000 "Prin vanzari cu pret redus, se intelege: a)vanzari de lichidare;
b)vanzari de soldare; c)vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica; (..) e)vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale; f)vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vandute; g)vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate; h)vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential; i)vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale caror preturi de reaprovizionare s-au diminuat."
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examen Consultant Fiscal 2024