Analizam mai jos felul in care vom factura un serviciu de amenajare stand expozitional pe teritoriul Uniunii Europene (Germania, Olanda etc.) pentru clienti din Singapore si Hong Kong. Se mentioneaza ca resepectivii clienti sunt inregistrati pe teritoriul lor, unii ca platitori, iar altii ca neplatitori de TVA.
Vom vedea ce temei legal se potriveste situatiei si daca firma e obligata sa factureze cu TVA.
Mentionam ca, in opinia noastra, in toate cazurile facturile se emit fara TVA, operatiunile nefiind impozabile in Romania.
Pentru clientii persoane juridice care pot demosntra faptul ca sunt persoane impozabile prin codul de TVA, din Singapore si Hong Kong sunt aplicabile prevederile art 133 alin. (2) din Codul fiscal, care reglementeaza faptul ca locul prestarii serviciilor este acolo unde beneficiarul este stabilit, in cazul de fata in Singapore/ Hong Kong.
Pentru clientii care nu pot demonstra ca sunt persoane impozabile, se vor aplica prevederile art. 133 alin. (5) lit. f) din Codul fiscal, care prevede ca locul serviciilor este dat de locul in care activitatile se desfasoara efectiv, in cazul de fata in UE.
Totodata, va facem cunoscut faptul ca clientii din afara UE pot face dovada ca sunt persoane impozabile si cu alte documente (nu este obligatorie dovada inregistrarii in scop de TVA). Aceste aspecte sunt reglementate de pct. 13 alin. (12) din normele metodologice de aplicare a art. 133 alin. (2) din Codul fiscal redat mai jos:
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
"12) Pentru alte servicii decat cele prevazute la alin. (11), prestate de o persoana impozabila stabilita in Romania catre o persoana impozabila stabilita in afara Comunitatii si care intra sub incidenta art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, locul prestarii nu este considerat a fi in Romania, daca prestatorul poate face dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in afara Comunitatii. Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un beneficiar stabilit in afara Comunitatii are statutul de persoana impozabila:
a) daca obtine din partea beneficiarului un certificat eliberat de autoritatile fiscale competente din tara beneficiarului, prin care se confirma ca respectivul beneficiar desfasoara activitati economice astfel incat sa i se permita acestuia sa obtina o rambursare a TVA in temeiul Directivei 86/560/CEE a Consiliului din 17 noiembrie 1986 privind armonizarea legislatiilor statelor membre referitoare la impozitele pe cifra de afaceri - Sisteme de restituire a taxei pe valoarea adaugata persoanelor impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul Comunitatii;
b) atunci cand beneficiarul nu detine certificatul respectiv, daca prestatorul dispune de codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului sau de un cod similar atribuit beneficiarului de tara de stabilire si utilizat pentru a identifica societatile ori de orice alta dovada care sa ateste faptul ca clientul este o persoana impozabila si daca prestatorul efectueaza o verificare la un nivel rezonabil a exactitatii informatiilor furnizate de beneficiar, pe baza procedurilor de securitate comerciale normale, cum ar fi cele legate de verificarea identitatii sau a platii.
Daca prestatorul nu poate face dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila, se va considera ca prestarea de servicii este realizata catre o persoana neimpozabila, aplicandu-se celelalte reguli prevazute de art. 133 din Codul fiscal, in functie de natura serviciului. Prevederile prezentului alineat se completeaza cu prevederile alin. (4)."
In cazul de fata, chiar daca nu va face dovada ca este persoana impozabila, sunt aplicabile exceptiile de la art. 133 alin. (5) lit. f).
"(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi:
f) locul in care activitatile se desfasoara efectiv, in cazul serviciilor principale si auxiliare legate de activitati culturale, artistice, sportive, ştiintifice, educationale, de divertisment sau de activitati similare, cum ar fi targurile şi expozitiile, inclusiv in cazul serviciilor prestate de organizatorii acestor activitati, prestate catre persoane neimpozabile".
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro