Analizam mai jos cazul unei firme care acorda discount pe factura clientilor, din pretul de lista, in functie de contractul negociat. Discountul de pe factura cu produse se inregistreaza in contul 667.
Discounturile acordate la final de luna se inregistreaza in 709. Vom vedea cum se va face inregistrarea pentru a nu se plati impozitul pe venit deoarece firma nu incaseaza sumele respetive.
Exemplu:
Factura produse cosmetice la care se acorda conform contract 20% discount de la pretul de lista pe factura si se inregistreaza astfel
4111 = %
707 100lei
4428 24lei
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
667 = 4111 20lei
4428 = 4111 4,8lei
Calcul impozit venit ct. 707 = 100lei*3%=3lei
Vom vedea astfel daca s-ar proceda corect sa se scada discountul (ct. 667) din venituri (ct. 707) si sa se calculeze ulterior impozitul de 3%.
Solutia consultantului:
Potrivit pct. 33 alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009, cifra de afaceri neta cuprinde sumele rezultate din vanzarea de produse si furnizarea de servicii care se inscriu in activitatea curenta a entitatii, dupa deducerea reducerilor comerciale si a TVA, precum si a altor taxe legate direct de cifra de afaceri.
Potrivit prevederilor cuprinse in Reglemetarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, reducerile comerciale pot fi:
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
b) remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.
Potrivit prevederilor pct. 51 alin (3) si (4) din Reglemetarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009
- reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.
- reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 «Reduceri comerciale primite», respectiv contul 709 «Reduceri comerciale acordate»), pe seama conturilor de terti. Acelasi tratament contabil se aplica si in cazul reducerilor comerciale legate de prestarile de servicii.
Astfel, reducerile comerciale inscrise in factura de livrare initiala nu apar evidentiate distinct in Contul de profit si pierdere, deoarece atat in contabilitatea furnizorului, cat si in cea a cumparatorului, factura se inregistreaza la valoarea neta.
Prin urmare, reducerile comerciale acordate initial la facturare nu se contabilizeaza distinct .
La vanzator, veniturile vor fi, evidentiate in contabilitate la valoarea rezultata dupa scaderea valorii reducerilor comerciale.
Inregistrare vanzare la valoarea neta, fara a reflecta reducerile acordate:
4111= %
707
4427
In contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate" se inregistreaza reducerile finaciare acordate. Potrivit prevederilor pct. 51 alin 6) din acelasi act normativ , reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").