Analizam mai jos cazul unei societati care in luna ianuarie 2011 vinde mai multe produse unei societati din Germania, pentru care se face factura. In cursul anului 2011, societatea straina aduce la cunostinta furnizorului roman ca o parte din produsele facturate nu sunt bune d.p.d.v. calitativ, fapt pentru care in luna decembrie 2011 se constituie provizion pentru suma aferenta produselor neconforme. In luna octombrie, se decide de catre societatea din Romania sa se faca o factura storno (Credit Note) pentru produsele care nu au corespuns d.p.d.v. calitativ (produsele respective nu s-au intors in Romania).
Vom stabili astfel:
1. In ce cont se inregistreaza factura proforma (411 = ...... -1000 euro);
2. Unde se inregistreaza aceasta suma in decontul de TVA?
3. Cum se inchide provizionul ?
Solutia consultantului:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T Ghid de raportare corecta
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
1) - Din punct de vedere al inregistrarilor in evidenta contabila, potrivit dispozitiilor OMFP 3055/2009 , cu modificarile ulterioare, in luna ianuarie 2011, vanzarea produselor se inregistreaza:
- daca produsele sunt obtinute de societate din productia proprie
4111 = 701
"Clienti" "Venituri din vanzarea produselor finite"
- daca produsele sunt achizitionate si revandute (marfuri)
4111 = 707
"Clienti" "Venituri din vanzarea marfurilor"
In decontul de TVA suma apare evidentiata la rd.1 - "livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143, alin. (2), lit. a) si d)"
2) - In luna decembrie 2011, pe baza informatiilor si a corespondentei purtate cu partenerul de afaceri din Germania, societatea din Romania constituie o ajustare pentru sumele respective, considerand ca nu le mai incaseaza de la clientul german (pct. 54 si urmatoarele din OMFP 3055/2009 , cu modificarile ulterioare).
6814 = 491
"Cheltuieli de exploatare "Ajustari pentru deprecierea
privind ajustarile pentru creantelor "clienti"
deprecierea activelor
circulante"
Pentru anul 2011 clientul este reflectat in bilant la valoarea reala confirmata prin extrasul de cont, diminuata cu suma depreciata.
Cheltuielile cu ajustarea deprecierii creantei sunt, potrivit dispozitiilor art. 21, alin. (1) din Codul fiscal , cu modificarile ulterioare, nedeductibile la calculul impozitului pe profit.
3) - In luna octombrie 2012, societatea intocmeste o nota de credit pentru sumele respective si storneaza inregistrarile initiale, 4111= 701/707 pentru suma de 1.000 euro.
Trebuie sa se tina cont si de diferentele de curs care apar cu ocazia derularii unor operatii in valuta.
Anularea ajustarii se face prin trecerea la venituri:
491 = 7814
"Ajustari pentru deprecierea "Venituri din ajustari
creantelor "clienti" pentru deprecierea
activelor circulante"
Prin stornarea operatiunii, clientul respectiv ramane la valoare de dinaintea inregistrarii facturii.
Operatiunea se trece in decont la rd.2 - "regularizari livrari intracomunitare scutite, scutite conform art. 143, alin. (2), lit. a) si d)" cu semnul minus. Practic are loc o diminuare a bazei de impozitare.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, venitul din ajustare este un venit neimpozabil, conform prevederilor Codului fiscal , art. 20, lit. c).