email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cedare cu titlul gratuit autoturism. Documente, tratament fiscal si inregistrari contabile

amortizareinregistrari contabileactive imobilizateLegea 31/1990Codul civildonatiesponsorizareO societate detine un mijloc fix neamortizat integral, un autoturism. Administratorul societatii decide cedarea cu titlu gratuit a acestui autoturism unei persoane fizice. Vom stabili care sunt obligatiile fiscale ale societatii, ce documente trebuie intocmite si care sunt inregistrarile contabile pentru astfel de situatii.

Solutia consultantului:

Cedarea cu titlul gratuit a unui bun din patrimoniul unei societati comerciale poate imbraca forma unui contract de donatie, sponsorizare sau mecenat.

Sponsorizarea si mecenatul sunt definite de Legea 32/1994 si din punct de vedere fiscal exista si facilitati in acest sens.

Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.
Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific - cercetare fundamentala si aplicata. Actul de mecenat se incheie in forma autentica in care se vor specifica obiectul, durata si valoarea acestuia.

Din intrebarea dvs.  aceasta cedare cu titlul gratuit nu se incadreaza in nici una din cele doua situatii.
 
Astfel cedarea cu titlul gratuit se poate face numai prin donatie.

Potrivit  art. 206 din Codul civil " (1) Persoana juridica poate avea orice drepturi si obligatii civile, afara de acelea care, prin natura lor sau potrivit legii, nu pot apartine decat persoanei fizice"
Codul Civil defineste contractul de donatie la art. 985 astfel " Donatia este contractul prin care, cu intentia de a gratifica, o parte, numita donator, dispune in mod irevocabil de un bun in favoarea celeilalte parti, numita donatar."

Conform art. 1011 din Codul civil , donatia se incheie prin inscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute.

Ceea ce caracterizeaza donatia este faptul ca transmiterea dreptului asupra bunului donat se face de catre donator cu intentia de a-l gratifica pe donatar, astfel, donatia se inscrie in categoria liberalitatilor. Liberalitatea este un act juridic cu titlu gratuit prin care o parte isi asuma obligatia de a da celeilalte parti, de regula, un bun, diminuandu-si astfel patrimoniul fara a primi in schimb vreun echivalent. Cauza in cazul contractului de donatie cuprinde asadar, in primul rand, vointa de a darui si apoi motivul care a determinat pe donator sa faca liberalitatea.
 
De asemenea art. 70 alin. (1) si 70 ^ 1 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, administratorii pot face toate operatiunile cerute pentru aducerea la indeplinire a obiectului de activitate al societatii, afara de restrictiile aratate in actul constitutiv. Actele de dispozitie asupra bunurilor unei societati comerciale pot fi incheiate in temeiul puterilor conferite reprezentantilor legali ai societatii, dupa caz, prin lege, actul constitutiv sau hotararile organelor statutare ale societatii adoptate in conformitate cu prevederile prezentei legi si ale actului constitutiv al societatii, nefiind necesara o procura speciala si in forma autentica in acest scop, chiar daca actele de dispozitie trebuie incheiate in forma autentica.
 
Din punct de vedere contabil pct. 64  si 65  din OMFP 3055/2009 , activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si detinute pe o perioada mai mare de un an. Beneficiile economice viitoare reprezinta potentialul de a contribui, direct sau indirect, la fluxul de numerar sau de echivalente de numerar catre entitate. Potentialul poate fi unul productiv, fiind parte a activitatilor de exploatare ale entitatii. Activele imobilizate cuprind acele active destinate utilizarii pe o baza continua, pe o perioada mai mare de un an, in scopul desfasurarii activitatilor entitatii.
 
Din punct de vedere fiscal, cheltuiala cu donatia este cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit.

Inregistrarile in contabilitate:
281 "Amortizarea instalatiilor, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor" =2133 "Mijloace de transport" - cu valoarea amortizarii imobilizarilor corporale scoase din evidenta 6582 "Donatii acordate" = 2133 "Mijloace de transport"- cu valoarea neamortizata a imobilizarilor necorporale sau corporale, scoase din activ.
 
Scoaterea din evidenta a autoturismului de la impozite si taxe locale: Acte necesare: declaratie pentru scoaterea din evidenta a mijloacelor de transport (formular tip);actul de instrainare, care poate fi: act de donatie, (fotocopie);fisa de inmatriculare; taxa de timbru.de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2023

Care sunt noutatile privind monografiile in 2023?


Aflati noutatile in Ghidul Practic al Monografiilor Contabile! Contine 86 monografii nou-noute, de maxima actualitate in 2023, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa, conforme cu ultimele modificarile din Codul fiscal, foarte usor de urmarit si inteles:

    • Prezentarea cadrului legal
    • Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
    • Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
    • Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
amortizareinregistrari contabileactive imobilizateLegea 31/1990Codul civildonatiesponsorizare


Data aparitiei: 20 Decembrie 2012

Votati articolul "Cedare cu titlul gratuit autoturism. Documente, tratament fiscal si inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 15 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X