Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

PFA: Procedura de creditare la inceperea activitatii

Data actualizarii: 21 Decembrie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PFAregistru incasari platicreditare societatecheltuieli


Analizam mai jos cazul unui PFA nou infiintat care in primele luni de activitate inregistreaza doar cheltuieli. Vom stabili astfel in ce mod se vor efectua inregistrarile in registrul de incasari si plati si daca se va trece la o creditare a societatii ca in cazul societatilor comerciale.

Solutia consultantului:

Entitatea PFA este o entitate care functioneaza de sine statator: are CIF propriu, desfasoara activitati in nume propriu, efectueaza plati in nume propriu, are cont bancar propriu, separat de cel al persoanei fizice care  a infiintat-o.
 
Ca urmare, in momentul in care efectueaza plati, aceasta entitate trebuie sa aiba resurse monetare din care sa efectueze platile.
 
La inceputul activitatii, daca nu are incasari, pentru efectuarea platilor sale, PFA va beneficia de imprumuturi (creditari) de la persoana careia ii apartine.

La baza creditarilor intre persoana fizica si PFA trebuie sa stea un contract, in care, printre altele, sa se prevada suma, termenul de rambursare si, nu in ultimul rind, daca acel imprumut este purtator sau nu de dobanda.

In baza acestui contract, creditarea va fi acordata PFA-ului in numerar (caz in care acesta va intocmi chitanta, iar suma respectiva va fi inregistrata in RJIP la rubrica de "Incasari" - numerar) sau in contul bancar (caz in care documentul de inregistrare in RJIP este extrasul bancar, iar suma va fi inregistrata la rubrica "Incasari" – banca).

Mentionam faptul ca incasarile / platile privind imprumutul (creditarea) nu reprezinta venituri impozabile / cheltuieli deductibile, ci trebuie tratate ca venituri neimpozabile, in momentul incasarii imprumutului si cheltuieli nedeductibile, la momentul platii imprumutului.

Desi in OMFP 1040/2004 , la punctul 48 alineatul al doilea se stipuleaza faptul ca aporturile in numerar nu se inregistreaza in RJIP, recomandam ca aceste sume sa fie, totusi, inregistrate in Registru, pentru o mai buna evidenta a acestora, dar tratate ca venituri neimpozabile si, deci, necuprinse in venitul brut.
 
Baza legala:
- art. 48 alin. (3) litera a) cod fiscal.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X