Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Intreprindere individuala. Cum se calculeaza impozitul pe venit pe anul 2012?

Data actualizarii: 15 Ianuarie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
intreprindere individualacodul fiscalcalcul impozit pe venit 2012


Analizam astazi cazul unei intreprinderi individuale cu obiect de activitate comert cu amanuntul, care achizitioneaza marfa in cursul anului 2012 in suma de 8.000 lei. Total incasari din vanzarea marfurilor (acesta fiind singurul venit al I.I.) este 3.000 lei. Stocul de marfa la 31.12.2012 este 6.200 lei. Vom stabili cum se calculeaza impozitul pe venit pe anul 2012 si daca este gresit sa se faca diferenta 3.000 - 8.000 = -5.000 lei.


Solutia consultantului:

Avand in vedere reglementarile anterioare contradictorii referitoare la deductibilitatea cheltuielilor aferente veniturilor, administratia fiscala a recurs la modificarea prevederilor Normelor metodologice pentru aplicarea art. 48 din Codul fiscal prin HG 50/2012, in sensul includerii veniturilor si cheltuielilor in exercitiul in care sunt incasate, respectiv platite, chiar daca se refera la alte exercitii fiscale.

Astfel, potrivit pct. 36 - 37 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 48 din Codul fiscal , in venitul brut se includ inclusiv incasarile efectuate in avans care se refera la alte exercitii fiscale, iar cheltuielile trebuie sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite, inclusiv in cazul cheltuielilor reprezentand plati efectuate in avans care se refera la alte exercitii fiscale.

In aceste conditii, pentru determinarea venitului net aferent anului 2012 vor fi avute in vedere prevederile pct. 36 si 37 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 48 din Codul fiscal . Asadar, in ceea ce priveste evidentierea stocului de marfuri, urmare modificarilor aduse Normelor metodologice de aplicare a art. 48 din Codul fiscal prin HG 50/2010 coroborat cu prevederile art. 48 alin. (2) lit. a) si alin. (4) lit. b) din Codul fiscal veniturile si cheltuielile se includ in exercitiul in care sunt incasate, respectiv platite, chiar daca se refera la alte exercitii fiscale.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X