Vom vedea care sunt inregistrarile contabile privind scoaterea din evidenta contabila a unei plati in avans catre un furnizor pentru care nu au fost executate prestarile prevazute in contract timp de 3 ani.
Solutia consultantului:
Scoaterea din evidenta a unui partener trebuie facuta cu respectarea cerintelor art. 187 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 :
"La scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora."
Asadar, inainte de a proceda la scoaterea din evidenta contabila a acelei creante (plata in avans catre un furnizor reprezinta o creanta pentru societatea care a platit avansul), trebuie depuse toate diligentele catre debitor ca acesta sa fi prestat serviciile asumate prin contract.

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Aceste demersuri presupun sa fi fost transmise confirmari de sold la finalul fiecarui an pentru suma respectiva, notificari din partea dvs catre prestator privind apropierea / depasirea termenelor de executie a lucrarilor, transmiterea catre prestator a unor notificari privind aplicarea, din partea dvs, a eventualelor penalitati stipulate in contract in cazul in care acesta nu isi respecta obligatiile contractuale si alte asemenea.
Scoaterea din evidenta contabila a sumei reprezentind furnizori-debitori pentru servicii se face astfel:
6588 = 4092
Documentul care sta la baza acestei inregistrari poate fi o hotarire AGA sau o decizie a administratorului societatii, prin care dispune scaderea din evidenta a creantei in suma de ...lei, reprezentind furnizori debitori pentru servicii, care nu mai poat fi recuperata, intrucit debitorul nu mai poate fi gasit (sau din alt motiv).
Cheltuiala respectiva este nedeductibila la calculul impozitului pe profit, in conformitate cu art. 21 alin. (4) litera o) din Codul fiscal:
"(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
...
o) pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 22, precum si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, in alte situatii decit cele prevazute la art. 21 alin. (2) lit. n)".
Inregistrarea scoaterii din evidenta prin contul 6588 se face in lumina functiunii contului 658 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , in care se arata ca acest cont se debiteaza, printre altele, cu "sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit prevederilor legale in vigoare, reprezentand creante fata de clienti, debitori diversi etc. (411, 461 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze sumele prescrise sau anulate)."