Ati constatat la inventariere ca exista minusuri la obiectele de inventar? Cum se procedeaza? Ce pasi sunt de urmat de acum incolo? Ce implicatii fiscale exista in acest caz, ne va ajuta expertul nostru in domeniu sa aflam.
Obiecte de inventar pe minus: raspunsul specialistului
Faptul ca obiectele de inventar date in folosinta nu mai raman inregistrate intr-un cont de bilant, ci in contul in afara bilantului 8035 „Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta” nu inseamna ca ele nu mai reprezinta stocuri gestionate de societate, dovada ca doar la momentul scoaterii lor din folosinta se procedeaza la eliminarea lor definitiva din evidenta contabila, prin creditarea contului 8035.
Deoarece cheltuiala cu obiectele de inventar a fost deja inregistrata la darea in folosinta societatea nu va mai inregistra o alta cheltuiala daca se constata lipsuri de inventar ulterior darii in folosinta. In cazul TVA, conform art. 304 alin. 1 lit. c din Codul fiscal si pct. 78 alin. 6 lit. a din Normele metodologice de aplicare se procedeaza la ajustarea TVA pentru bunurile lipsa in gestiune din alte cauze decat cele prevazute la art. 304 alin. 2 din Codul fiscal.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Daca obiectele de inventar date in folosinta n-au fost scoase din uz si sunt inca in gestiunea persoanelor carora le-au fost incredintate, fiind supuse inventarierii anuale, se va realiza o ajustare negativa a taxei aferente lipsurilor constatate.
De asemenea, intr-o atare situatie, se impune si imputarea minusurilor de inventar constatate in sarcina persoanelor vinovate pentru bunurile lipsa la inventariere, conform prevederilor pct. 40 alin. 2 din Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate prin OMFP 2861/2009 si, implicit, inregistrarea de venituri corespunzatoare sumelor imputate.
Insa, daca lipsurile sunt considerate neimputabile, ar trebui propusa scoaterea din uz a obiectelor de inventar date in folosinta prevazuta la pct. 42 din Norme, fara a mai fi inregistrate minusuri de inventar pentru aceasta categorie de stocuri, caz in care nu se mai pune problema ajustarii TVA.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.