Vom analiza astazi cazul unei societati care are in derulare un contract de asociere in participatiune, cu mentiunea ca obiectul contractului il constituie asocierea in vederea demolarii unor cladiri si aducerea terenului la cota 0.
Asociatul secund va proceda la demolarea acestor constructii, aportul asociatului secundar consta in in lucrari de demolare realizare din surse proprii, societatea fiind asociatul principal, iar din beneficiile asociatiei revine o suma de 20.000 lei incasati in doua transe.
Vom stabili daca asociatul principal trebuie sa factureze aceasta suma cu TV, in contextul in care ambele societati sunt platitoare de TVA.
Solutia consultantului:
Potrivit art 28 alin (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a contabilitatii
"In cazul unei asocieri fara personalitate juridica, veniturile si cheltuielile inregistrate se atribuie fiecarui asociat, corespunzator cotei de participare in asociere".
Conform art 126 alin (1) din Codul fiscal , din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
"a) operatiunile care, in sensul art. 128 - 130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin. (1), actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2)".
Potrivit pct 79^1 din Normele metodologice de aplicare a art 156 din Codul fiscal , reglementate prin HG 44/2004:
"(7) Alocarea cheltuielilor si veniturilor asocierii de catre asociatul administrator catre membrii asociati nu constituie operatiune impozabila in sensul art. 126 alin. (1) din Codul fiscal , daca alocarea se face proportional cu cota de participare a fiecarui membru al asocierii, astfel cum este stabilita in contractul de asociere.
(8) In cazul in care scopul asocierii este acela de a atinge obiective comune, dar membrii asociati actioneaza in nume propriu fata de terti, fiecare persoana va fi tratata drept o persoana impozabila separata in conformitate cu prevederile art. 127 alin. (9) din Codul fiscal si tranzactiile respective se impoziteaza distinct in conformitate cu regulile stabilite la titlul VI din Codul fiscal . In aceasta situatie nu se aplica prevederile alin. (1) - (7)"
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta urmatoarele:
1. Decontarea veniturilor si cheltuielilor conform cotelor parti din asocierea in participatiune nu intra in sfera de aplicare a TVA, daca alocarea se face proportional cu cota de participare a fiecarui membru al asocierii, astfel cum este stabilita in contractul de asociere.
2. Asociatii din cadrul unei asocieri in participatiune isi deconteaza veniturile si cheltuielile in functie de cota de participare in asociere, prin "Decont pentru operatiuni in participatie" (cod 14-4-14), document prevazut de OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.